Nytt besked: Dos tre kan tas efter fem månader
Foto: Getty Images
Nyheter | tredje dosen

Nytt besked: Dos tre kan tas efter fem månader

Nu ändras tidsintervallet mellan dos två och tre för personer över 65 år. Istället för sex månader kan tredje dosen nu tas fem månader efter den andra.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-10

Det var först Region Gotland som meddelade det i ett pressmeddelande och för SVT Nyheter Öst bekräftar Folkhälsomyndigheten det.

Det är den förväntade ökade smittspridningen av covid-19 de närmaste månaderna som ligger till grund för beslutet.

– Vi ser en ökande smittspridning i flera länder i Europa, och enligt våra scenarier kan vi räkna med en uppgång även i Sverige. Med ett kortare tidsintervall mellan dos två och påfyllnadsdosen hinner fler vaccineras så snart som möjligt, och har bra skydd mot sjukdomen inför julhelgerna, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog i ett pressmeddelande som Folkhälsomyndigheten så småningom också skickade ut på eftermiddagen.

Fortfarande sex månader för vårdpersonal

Studier visar också att skyddseffekten avtar redan efter fyra månader även om skyddet fortfarande är starkt mot allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning.

Det förkortade tidsintervallet gäller alltså personer över 65 år. För personal på äldreboenden och inom hemtjänsten och hemsjukvården är det fortfarande sex månader som gäller.

Den större delen av den gruppen vaccinerades också tidigt och där är redan många aktuella för en tredje dos även med sex månaders intervall.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas