Personalbrist – därför går tredje dosen långsamt
Foto: Getty Images
Nyheter | tredje dosen

Personalbrist – därför går tredje dosen långsamt

Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) fortsätter att skjuta över ansvaret på varandra om varför det går så långsamt med den tredje dosen. Nu avsätter regeringen 100 miljoner kronor för att påskynda arbetet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-26

På Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen (25/11) frågade Senioren varför det går så långsamt med den tredje dosen och samtidigt som folk får stå i timmar utomhus och köa så skyller Folkhälsomyndigheten och SKR på varandra. Du kan se det tv-klippet här.

Något som SVT också rapporterar om. SVT har gjort en enkät med Sveriges alla regioner och där uppger 17 av 21 regioner att det framför allt saknas vaccinationspersonal men även lokaler för storskalig vaccinering.

Många regioner tar också upp Folkhälsomyndighetens senfärdiga beslut som en anledning att de inte hinner skala upp vaccinationsarbetet i tid.

– Det räcker inte bara att det här ska göras utan man måste också veta när för att kunna ha en planering och prioritering i regionerna. Nu jobbar man självklart för att kunna leverera vaccination i det tempo som situationen i pandemin kräver, men det är ett omfattande arbete, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR till SVT.

”Väldigt olyckligt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten anser dock att regionerna borde ha varit bättre förberedda eftersom de har förvarnat att det kommer en tredje dos.

– Det här är en diskussion som vi har haft hela tiden och det är ju väldigt olyckligt att en del regioner nu har trappat ner på sin vaccineringskapacitet lite väl snabbt. Vi såg redan i de första prioriteringsgrupperna som skulle få en tredje dos att det gått mycket långsammare än i våras, säger Anders Tegnell till SVT.

Regionerna får 100 miljoner

Att de äldsta och sköraste får en tredje dos så snart som möjligt efter fem månader efter andra dosen är prioriterat nu eftersom det visat sig att skyddet avtar i snabbare takt bland de äldsta. Dessutom vaccineras barn, hälso- och sjukvårdspersonal samtidigt som de pågår vaccinationskampanjer för att få ovaccinerad vuxna att vaccinera sig.

För att stötta regionerna i arbetet med vaccineringen avsätter regeringen 100 miljoner kronor.

– Sjukvården och regionerna har framgångsrikt vaccinerat över sju miljoner svenskar med dos 1 och 2. Nu behöver åter omfattande vaccinationsinsatser genomföras för att ge alla en tredje dos samtidigt som arbetet med att nyvaccinera måste fortsätta. Regeringen tillför därför 100 miljoner till regionerna för att stödja en snabb utökning av vaccinationskapaciteten, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas