Studie: Så mycket mer smittar ovaccinerade
Foto: Getty Images
Nyheter | smittspridning

Studie: Så mycket mer smittar ovaccinerade

Hur mycket mer smittar ovaccinerade än vaccinerade när det gäller covid-19? Enligt en dansk studie är svaret sex till tio gånger mer och docenten som gjort den menar att det visar att Danmark gjort rätt som infört coronapass.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-15

Det finns inga säkra siffror på hur mycket mer ovaccinerade personer smittar och inte heller hur mycket vaccinerade personer smittar.

För även vaccinerade personer kan smitta. Så här skriver bland annat Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

”Det kan finnas en viss risk att du kan bli sjuk trots vaccinationen och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Därför är det viktigt att fortsätta följa de gällande rekommendationerna mot smittspridning”

Viggo Andreasson, docent i matematisk epidemiologi vid Roskilde universitet, har med data från danska Statens Serum Institut samt en nederländsk undersökning tagit reda på hur lättare det är att bli smittad som ovaccinerad och hur mycket mer en ovaccinerad kan sprida smittan vidare.

Tre gånger större risk att bli smittad

– Risken att bli smittad är tre gånger större om man är ovaccinerad. Och risken att smitta andra om man själv är ovaccinerad är två till tre gånger högre, säger Viggo Andreasson till danska TV2.

Enligt datan han har fått fram bidrar ovaccinerade danskar till att smittan sprids sex till tio gånger mer jämfört med vad vaccinerade gör i Danmark.

– Det är därför som vi har infört coronapass för ovaccinerade. För de bidrar mer till att sprida smittan än de vaccinerade, säger Viggo Andreasson.

Här hittar du rapporten från Statens Serum Institut

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-15
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas