Studie: Så mycket mer smittar ovaccinerade
Nyheter | smittspridning
Foto: Getty Images

Studie: Så mycket mer smittar ovaccinerade

Hur mycket mer smittar ovaccinerade än vaccinerade när det gäller covid-19? Enligt en dansk studie är svaret sex till nio gånger mer och docenten som gjort den menar att det visar att Danmark gjort rätt som infört coronapass.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-15

Det finns inga säkra siffror på hur mycket mer ovaccinerade personer smittar och inte heller hur mycket vaccinerade personer smittar.

För även vaccinerade personer kan smitta. Så här skriver bland annat Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

”Det kan finnas en viss risk att du kan bli sjuk trots vaccinationen och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Därför är det viktigt att fortsätta följa de gällande rekommendationerna mot smittspridning”

Viggo Andreasson, docent i matematisk epidemiologi vid Roskilde universitet, har med data från danska Statens Serum Institut samt en nederländsk undersökning tagit reda på hur lättare det är att bli smittad som ovaccinerad och hur mycket mer en ovaccinerad kan sprida smittan vidare.

Tre gånger större risk att bli smittad

– Risken att bli smittad är tre gånger större om man är ovaccinerad. Och risken att smitta andra om man själv är ovaccinerad är två till tre gånger högre, säger Viggo Andreasson till danska TV2.

Enligt datan han har fått fram bidrar ovaccinerade danskar till att smittan sprids sex till tio gånger mer jämfört med vad vaccinerade gör i Danmark.

– Det är därför som vi nu har infört coronapass för ovaccinerade. För de bidrar mer till att sprida smittan än de vaccinerade, säger Viggo Andreasson.

Många länder har infört coronapass

Många andra länder har infört olika former av coronapass som du måste visa upp för att till exempel kunna gå på bio, teater och restaurang och då har vaccinationen tagit fart i flera länder. Det sa bland annat Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens Nyheter nyligen. Även i Danmark, som nyligen tog beslut om det, är det många som bokat tid för vaccination efter det.

I Sverige är det också många som vill se ett vaccinbevis, inte minst för att just kunna få fler att vaccinera sig och för att många vill känna sig tryggare när de vistas i offentliga miljöer. Något sådant beslut är dock ännu inte taget.

Här hittar du rapporten från Statens Serum Institut

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-15
Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas