Regeringen inför vaccinationsbevis
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccinationsbevis

Regeringen inför vaccinationsbevis

Vaccinationsbevis införs i Sverige. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på onsdagen (17/11). Det ska gälla för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-17

Senioren har upprepade gånger skrivit om länder som har infört vaccinationsbevis och på så sätt fått upp vaccinationstakten. Vi har även tagit upp frågan flera gånger på Folkhälsomyndighetens pressträffar.

Men det har inte varit aktuellt. Fram till nu.

På pressträffen säger socialminister Lena Hallengren (S) att vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus ska införas.

Folkhälsomyndigheten anser att lagen behöver ändras och har gjort en hemställan till regeringen om en ändring som bör träda i kraft 1 december.

Vill undvika att ovaccinerade personer deltar

Myndigheten gör det eftersom de vill kunna reglerna sammankomster där fler än 100 personer träffas samtidigt för att undvika att ovaccinerade personer deltar och därmed minska risken för smitta.

Eftersom regeringen i september skickade ut en promemoria med förslag om användning av vaccinationsbevis räknar man med att kunna göra den här ändringen snabbt.

Backade från tidigare beslut

Tidigare i dag backade Folkhälsomyndigheten från beslutet att fullvaccinerade med symtom inte behöver testa sig för covid-19. Du kan läsa mer om det här.

Beskeden i dag beror på att smittspridningen ökar i Europa och att fler blir sjuka och läggs in på sjukhus. Även om smittspridningen inte är lika stor i Sverige ser Folkhälsomyndigheten att den är annalkande och detta är sätt att försöka stoppa den så mycket som möjligt samt att lindra belastningen på sjukvården.

Så här gör du för att få vaccinationsbeviset:
Som vaccinationsbevis används de covidbevis som visar att man är vaccinerad med minst två doser och som utfärdas av E-hälsomyndigheten:

Om du har e-legitimation beställer du ditt vaccinationsbevis här: https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/
Om du inte har e-legitimation behöver du fylla i en blankett som du hittar här: https://www.ehalsomyndigheten.se/…/bestallning-av… (räkna med att det tar 5-10 dagar att få hem beviset)
Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-17
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas