Vaccinationsbevis på papper? Var god dröj
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccinationsbevis

Vaccinationsbevis på papper? Var god dröj

Den som har ansökt om vaccinationsbevis på papper kan få vänta flera veckor. Det säger E-hälsomyndigheten som utfärdar bevisen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-25

Efter att regeringen förra veckan meddelade att vaccinationsbevis ska införas för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus med start 1 december har det blivit rusning till att skaffa bevisen.

Efter beskedet har hämtningarna femdubblats och över 120 000 digitala vaccinbevis har dagligen utfärdats, enligt TV4.

Däremot tar det betydligt längre tid om du inte kan ladda ned vaccinationsbevisen digitalt.

Så här står det just nu överst på E-hälsomyndighetens hemsida:
”Just nu ringer många till oss. Om du vill ha en blankett för vaccinationsbevis så finns den att skriva ut här på webbplatsen eller be någon om hjälp med det”

För att få ett vaccinationsbevis på papper måste du alltså först skriva ut en blankett och sedan fylla i den och posta den till E-hälsomyndigheten. Beviset skickas sedan till din folkbokföringsadress och det är en process som normalt tar fem till tio dagar.

”Dimensionerad för covidbevis för resor”

Men i dagsläget tar det betydligt längre tid.

– Den processen vi hade var dimensionerad för att hantera covidbevis för resor. Nu blir det ju lite en annan målgrupp som kanske behöver covidbevis så vi håller på att skala upp verksamheten och det kan ju ta lite tid, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef E-hälsomyndigheten till TV4.

Enligt Dagens Nyheter kom över 7 000 ansökningar om vaccinationsbevis på papper dagen efter beskedet om bevisen. Att jämföra med runt 300 ansökningar dagen innan. E-hälsomyndigheten kan inte exakt säga hur lång väntetiden är.

Fick hjälpa sin svärmor

– Vi kan inte uttala oss riktigt om det nu men det kan ta flera veckor som det ser ut just nu, men som sagt vi jobbar med att skala upp vår kapacitet och beroende på hur snabbt vi lyckas med det så kommer också svarstiderna att bli efter det, säger Annemieke Ålenius till TV4.

Dagens Nyheter har även pratat med Ulf Heinke, vars svärmor har skickat in en ansökan om att få vaccinationsbevis på papper.

– Blanketten ska skrivas ut, skrivas under och sedan skickas tillbaka. Det är absolut inte som beställningar av andra intyg. Det blir riktigt svårt utan hjälp eller teknik, säger han till tidningen och menar också att äldre kan få svårt att skaffa bevisen på egen hand och därmed hamnar i beroendeställning till personer i ens omgivning.

Så här gör du för att få vaccinationsbeviset:
Som vaccinationsbevis används de covidbevis som visar att man är vaccinerad med minst två doser och som utfärdas av E-hälsomyndigheten:

Om du har e-legitimation beställer du ditt vaccinationsbevis här: https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/
Om du inte har e-legitimation behöver du fylla i en blankett som du hittar här: https://www.ehalsomyndigheten.se/…/bestallning-av… (räkna med att det tar 5-10 dagar att få hem beviset)

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-25
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas