”Hur kan den här ryska rouletten med äldre få fortgå”
Foto: Getty Images
Nyheter | ovaccinerad personal

”Hur kan den här ryska rouletten med äldre få fortgå”

Varför är det viktigt med covidbevis på evenemang, men uppenbarligen inte i vård och omsorg? Går personalens integritet under en pandemi före äldres liv och hälsa? Det skriver en upprörd Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna, på Expressen Debatt.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-19

Hon är inte ensam om att tycka att det är fel att ovaccinerad personal fortfarande på äldreboenden och inom hemtjänsten och hemsjukvården tillåts jobba med äldre.

Vaccinationstakten har saktat ned och enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror från slutet av oktober är 81 procent av personalen på äldreboenden vaccinerad och inom hemtjänsten är motsvarande siffra 76 procent.

Eva Eriksson tycker att det är rätt att inför vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus för att förhindra en ny våg av covid-19 i Sverige.

Men det är obegripligt att ovaccinerad personal fortfarande får jobba med de äldsta och mest sköra som samhället har sagt att man ska skydda till varje pris, menar hon.

Eva Eriksson.

”Sjukvårds- och äldreomsorgspersonal har kunnat och kan fortsatt arbeta utan krav på vaccination. För att gå på hockey eller teater krävs vaccinbevis, men samma krav ställs inte på de som arbetar i äldre människors hem och direkta närhet. Det är fullständigt orimligt att äldre personer, med större risk för allvarliga följder av covid, inte kan skydda sig från smittrisker i sina egna hem medan det går alldeles utmärkt att ställa sådana krav på evenemangspublik”, skriver Eva Eriksson och fortsätter:

”Hur kan de ansvariga låta denna ryska roulett, där var fjärde kula kan vara dödlig, få fortgå? Varför är det viktigt med covidbevis på evenemang, men uppenbarligen inte i vård och omsorg? Går personalens integritet under en pandemi före äldres liv och hälsa?”

”Det saknas klara besked”

Många regioner och kommuner hanterar frågan om ovaccinerad personal på olika sätt och flera efterlyser också tydliga nationella riktlinjer.

För Eva Eriksson är det svårt att förstå att det har tagit så lång tid utan att något har hänt.

”Det är snart ett år sedan den första vaccindosen mot covid-19 gavs i Sverige. Ändå har regering, myndigheter, arbetsgivare och fackförbund fortfarande inte lyckats lösa frågan om hur ovaccinerad personal i äldreomsorg och sjukvård ska hanteras. Det saknas klara besked och det hela behandlas som en arbetsplatsfråga”

Du hittar hela Eva Eriksson debattinlägg här

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas