Folkhälsomyndigheten backar efter kritiken
Karin Tegmark Wisell. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | testning

Folkhälsomyndigheten backar efter kritiken

Folkhälsomyndigheten backar från beslutet att fullvaccinerade med symtom inte behöver testa sig för covid-19. Det säger myndighetens nya generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Sveriges Radio Ekot.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-17

– Från och med måndag den 22 november så rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symtom för covid-19, men också, som tidigare, i samband med smittspårning kan det också bli aktuellt i de situationer där man inte har symtom. Det kan till exempel vara efter utlandsvistelse eller inom vissa yrken. Då har regionerna också möjlighet att screena, säger myndighetens nya generaldirektör Karin Tegmark Wisell och fortsätter:

– Vi går tillbaka till den tidigare rekommendationen som gällde till 1 november.

Det var efter det datumet fullvaccinerade som visade symtom inte behövde testa sig och argumenten då var bland annat hög vaccinationstäckning och mindre smittspridning.

Ett beslut som fick kritik eftersom många ansåg att det blir svårare att veta hur många som har smittats av covid-19 och att det blir svårare att smittspåra.

Ökad smittspridning i regioner

Nu backar alltså Folkhälsomyndigheten och motiverar det i ett pressmeddelande på sin hemsida med att man dels ser en ökande smittspridning i många länder och att dels att myndighetens scenarier pekar mot en trolig ökning även i Sverige de kommande veckorna.

Några regioner, som Västmanland och Örebro, har en ökad smittspridning nu, skriver Folkhälsomyndigheten.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas