Vaccin mot mutationer i höst
Nyheter | vaccin

Vaccin mot mutationer i höst

I höst kommer Sverige att få nya uppdaterade vaccin som är mer effektiva mot nya virusvarianter. Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radio Ekot.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-07

– Vi kommer få uppdaterade vaccin från september-oktober. Både Pfizer och Moderna som har mRna-vaccin jobbar nu för fullt med att uppdatera mRNA-sekvensen så att vi kan ha med mutationerna som nu sprider sig över världen, säger Richard Bergström i intervjun.

Senioren skrev på tisdagen (6/7) om deltavarianten som sprider sig i Israel trots att över hälften av befolkningen där är fullvaccinerad. Du hittar den artikeln här.

Effektiv mot allvarlig sjukdom

Deltavarianten beräknas också stå för 90 procent av de nya fallen inom ett par månader och är redan nu dominerande i flera regioner i Sverige.

En ny studie från just Israel visar att för fullvaccinerade är Pfizers vaccin effektivt till 64 procent mot deltavarianten att jämföra med 94 procent för tidigare varianter. Studien visar dock att vaccinet fortfarande skyddar riktigt bra mot allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning. Där är effektiviteten 93 procent.

– Så det finns alltså ett skydd med dagens vaccin men målsättningen är givetvis att även skydda mot lättare symtom och mot smittspridning så därför är det viktigt att kunna byta till uppdaterade vacciner så småningom, säger Richard Bergström till Sveriges Radio Ekot.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-07
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas