Vissa riskgrupper kan få tredje dos i höst
Nyheter | vaccinering covid-19
Foto: Getty Images

Vissa riskgrupper kan få tredje dos i höst

Vissa riskgrupper kan få en tredje dos mot covid-19 redan i höst. Detta eftersom dagens vaccin ger aningen sämre skydd mot deltavarianten. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT Nyhetsbyrån.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-10

Senioren har tidigare skrivit att deltavarianten, som inom ett par månader beräknas stå för 90 procent av alla fall inom EU och redan nu dominerar i flera regioner i Sverige, är mer smittsam för färdigvaccinerade än andra varianter. Du kan läsa den texten här.

Enligt en israelisk studie är Pfizer-vaccinet effektivt till 64 procent mot deltavarianten när det gäller att bli smittad jämfört med 94 procent för tidigare varianter.

Den israeliska studien visar dock att vaccinet fortfarande skyddar riktigt bra mot allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning. Där är effektiviteten 93 procent. Moderna är uppbyggt på samma sätt som Pfizer så samma effektivitet gäller för det vaccinet.

”Det är det allra viktigaste”

En tidigare brittisk studie om Astra Zenecas vaccin pekar på samma sak. Att det är lättare att bli smittad av deltavarianten men att effektiviteten mot delta är 92 procent när det gäller att bli allvarligt sjuk och hamna på sjukhus.

– Det är ju egentligen det allra viktigaste, säger Anders Tegnell till TT Nyhetsbyrån.

Men innan nya modifierade vaccin som ger bättre skydd mot nya varianter så visar studier att en tredje påfyllnadsdos ökar skyddet.

Därmed skulle personer i extra känsliga riskgrupper och personer på särskilda boenden vara aktuella för en tredje dos inom en snar framtid.

Kan bli aktuellt för alla nästa år

– Det finns exempelvis tecken på att personer med väldigt allvarligt försvagat immunförsvar kan behöva en påfyllnadsdos redan under hösten. Däremot har jag väldigt svårt att se att det skulle behövas en påfyllnadsdos till allmänheten redan under hösten, om det inte dyker upp någon variant som är så pass annorlunda att de vaccin vi har nu inte fungerar tillfredsställande längre, säger Anders Tegnell till TT Nyhetsbyrån.

Så småningom pekar dock det mesta på att alla måste få fler doser för att även i fortsättningen ha ett skydd mot covid-19.

– Experterna på området har pratat om att en covidimmunitet varar i kanske två till tre år, så det skulle kunna bli aktuellt under nästa år, säger Anders Tegnell till TT Nyhetsbyrån.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-10
Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas