Ny studie: Tre gånger större risk att smittas av delta med Astras vaccin
Foto: Getty Images
Nyheter | skyddseffekt vaccin

Ny studie: Tre gånger större risk att smittas av delta med Astras vaccin

Har du fått Astra Zenecas vaccin är risken är tre gånger större att smittas av deltavarianten av covid-19 än om du fått Moderna eller Pfizer. Det visar en ny brittisk studie. Samtidigt är skyddet fortfarande mycket starkt mot allvarlig sjukdom och mot att bli inlagd på sjukhus.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-19

Det är forskare på Imperial College London som gjort studien i juni, rapporterar brittiska medier. Studien visar att två doser av Astra Zenecas vaccin ger en skyddseffekt på 55 procent mot deltavarianten. Samma forskare uppskattar att två doser av Moderna eller Pfizer ger en skyddseffekt på ungefär 85 procent mot att bli smittad.

Enligt forskarna skulle 45 personer av 100 som har fått Astra Zenecas vaccin utvecklat symtom mot covid-19. Motsvarande siffra för Moderna och Pfizer är 15 personer. Det är tre gånger fler när det gäller Astra.

Nytt bakslag

Senioren har tidigare skrivit om andra studier som visar att Astra Zenecas vaccin har sämre effektivitet än mRNA-vaccinen när det gäller att bli smittad men att skyddet mot att bli allvarligt sjuk och inlagd på sjukhus är ungefär lika starkt för de tre som används i Sverige, det vill säga omkring 90 procent Det gäller även deltavarianten. Bland annat en studie av brittiska Public Health 22 maj visar att effektiviteten mot att bli smittad med delta när du tagit Pfizer är 88 procent och när du tagit Astra 60 procent.

Tyskland ger inte två doser Astra

De senaste siffrorna är ännu ett bakslag för Astra Zeneca sedan det visat sig att äldre som fått det vaccinet är mindre benägna att få lika många antikroppar som de som har fått Pfizer eller Moderna.

I Tyskland har landets vaccinationskommitté också bestämt att alla som fått en dos av Astra Zenecas vaccin ska få ett mRNA-vaccin som andra dos eftersom det ger ett ännu bättre skydd. Det har Senioren också skrivit om tidigare.

Inte lika stora

Samtidigt visar beräkningar från andra universitet i Storbritannien att skillnaden mellan Astra Zenecas vaccin och mRNA-vaccinen inte är lika stora även om den ovan nämnda studien är den senaste.

Experter vid London School of Hygiene and Tropical Medicine menar att 29 procent av de som har fått Astra Zenecas vaccin blir smittade medan motsvarande siffra för Pfizer är 16 procent samtidigt som experter vid Warwick University menar att motsvarande siffror för Astra Zenecas vaccin är 82 procent och 83 procent för de två andra mRNA-vaccinen.

Forskarna eniga

Forskarna vid de tre universiteten är eniga om att effektiviteten när det gäller sjukhusinläggning är 85-91 procent för Astra Zeneca och 89-91 procent med de två övriga. När det gäller risken att dö är effektiviteten 96 procent för alla tre vaccinen.

Enligt de senaste siffrorna har 24,6 miljoner britter fått Astra Zeneca, 19,1 miljoner Pfizer och en miljon Moderna.

I Sverige har 7,3 miljoner doser Pfizer getts, 1,3 miljoner doser Astra Zeneca och 947 000 doser Moderna. Allt enligt Läkemedelsverkets senaste uppgifter (15 juli)

På grund av de allvarliga men mycket sällsynta biverkningarna med Astra Zenecas vaccin erbjuds det enbart till personer över 65 år i Sverige. I Storbritannien erbjuds ett annat vaccin till personer under 40 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas