Ny studie: Astra Zenecas vaccin står sig bättre över tid
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccinering skydd

Ny studie: Astra Zenecas vaccin står sig bättre över tid

Skyddseffekten för Astra Zenecas vaccin mot covid-19 håller i sig längre jämfört med Pfizers vaccin. Det visar en ny studie från Oxford University.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-20

Pfizers vaccin har en något högre skyddseffekt än Astra Zenecas vaccin när det gäller risken att bli smittad. Men det är ett skydd som jämnar ut sig med tiden, enligt studien.

– Två doser av Pfizer/Biontech har en bättre initial effektivitet mot nya covid-19 -infektioner, men det avtar snabbare jämfört med två doser av AstraZeneca, säger forskare på Oxford University enligt AFP.

Låga smittonivåer

Studien, som inte är faktagranskad ännu, baseras på resultat från Storbritanniens myndighet för nationell statistik som har gjort PCR-tester i slumpvis utvalda brittiska hushåll från december förra året till den här månaden. Studien pekar på att Pfizers vaccin har ett starkare skydd i början men att skyddet mot höga virusmängder och symtomatisk infektion avtar snabbare jämfört med Astra.

– Resultaten tyder på att effektiviteten för dessa två vacciner (Pfizer och Astra) efter fyra-fem månader skulle vara likvärdiga, säger forskarna bakom studien och tillägger att långtidseffekten måste fortsätta studeras.

Forskarna betonar också att smittonivåerna bland personer som är fullvaccinerade med något av vaccinen fortfarande är låga.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas