Regionen backar – får välja annat vaccin
Foto: Getty Images
Nyheter | astra zenecas vaccin

Regionen backar – får välja annat vaccin

Region Norrbotten tog ut en avgift på 450 kronor för personer som vägrade ta Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Nu backar regionen och kommer även att erbjuda alla som fått en dos av Astra Zenecas vaccin ett annat för den andra dosen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-06-07

Norr Media gjorde nyligen en genomgång av hur många regioner som tar ut en avgift för personer som tackar nej när de erbjuds Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Alla utom Gotland svarade och tre regioner tog ut en avgift på 200 kronor för uteblivet vårdbesök medan Region Norrbotten tog ut en högre avgift, 450 kronor.

Norr Media har pratat med Barbara Fagervall som säger att det är självklart för henne att vaccinera sig men när hon kom till mottagningen och fick veta att det var Astra Zenecas vaccin som erbjöds tackade hon nej.

Då fick Barbara Fagervall, som har frikort, en faktura på 450 kronor för uteblivet läkarbesök.

”En straffavgift”

– Det är ju inte ett uteblivet besök, eftersom jag var där. Så jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det är en straffavgift för att jag inte tog Astras spruta. Patientkontoret ifråga menar på att jag har ”tagit tid från någon annan”, men i själva verket har jag gett vaccindosen till någon annan, säger Barbara Fagervall till Norr Media.

I ett pressmeddelande skriver nu Region Norrbotten att vid Regionstyrelsens möte 10 juni läggs ett förslag om att ta bort avgiften för uteblivet besök för de som inte väljer att ta det vaccin som erbjuds vid bokat besök på vaccinationsmottagning. De skriver också att alla som fått en första dos med Astra Zenecas vaccin i Norrbotten får välja ett annat vaccin när de ska ta den andra dosen. Tidigare fanns inte det valet.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-06-07
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas