EMA-chef: Sluta ge Astra Zenecas vaccin även till äldre
Nyheter | astra zenecas vaccin
Foto: Getty Images

EMA-chef: Sluta ge Astra Zenecas vaccin även till äldre

Sluta vaccinera med Astra Zeneca även till äldre. Det är inte vem som helst som säger det utan Marco Cavaleri som är vaccinchef på Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Uppdatering: Efter att nyheten spridits över Europa uppger EMA-chefen nu att han inte har citerats korrekt av den italienska tidningen La Stampa.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-06-13

Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar att italienska La Stampa skrivit om detta.

En del länder, som Norge och Danmark, har helt stoppat användningen av Astra Zeneca i vaccineringen mot covid-19 och i Finland får personer över 65 år välja vilket vaccin de vill ha. Många andra länder ger enbart vaccinet till personer över 50-65 år.

I Sverige rekommenderar till exempel Folkhälsomyndigheten att vaccinet enbart ska erbjudas till personer över 65 år och i vissa regioner får du inget annat vaccin om du tackar nej till Astra Zenecas.

Men med minskad smittspridning i EU och ökad tillgång på mRNA-vacciner tycker Marco Cavaleri att vaccinet ska stoppas för äldre.

Folkhälsomyndigheten har inte kommenterat

– Ja, och många länder, såsom Frankrike och Tyskland, överväger det med tanke på att tillgången på mRNA-vaccin nu är god, säger han till den italienska tidningen La Stampa, enligt Reuters.

Men efter att nyheten spridits över hela Europa under söndagen uppger Marco Cavaleri att hans citat inte är korrekt återgivet.

– Tyvärr har mina ord inte tolkats korrekt i en intervju jag gjorde nyligen med La Stampa, säger han till Reuters.

Det är på grund av en mycket sällsynt och allvarlig biverkning som orsakar blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar som länder stoppa Astra Zenecas vaccin eller bara erbjudit det till äldre, eftersom det är flest yngre personer som har drabbats.

Men EMA tycker fortfarande att Astra Zenecas vaccin är säkert och att nyttan överstiger risken för alla åldersgrupper, särskilt för personer över 60 år, enligt Marco Cavaleri.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-06-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas