Folkhälsomyndigheten vet ännu inte hur många som tackar nej
Sara Byfors på tisdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

Folkhälsomyndigheten vet ännu inte hur många som tackar nej

Var gärna med nära och kära men undvik att bidra till smittspridning. Och ännu inga besked om hur många som tackar nej till Astra Zenecas vaccin. Det är svaren från Folkhälsomyndigheten när Senioren ställer frågor på tisdagens (4/5) pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-05

Vad gäller egentligen tre veckor efter första dosen när det gäller de nya lättnaderna i restriktionerna? Det är fortfarande många som undrar vad de kan och får göra?

– Det som vi ändå vill skicka med är att när det finns en hög smittspridning i samhället så finns det en risk både för dig som individ att du plockar upp sjukdomen. Ett väldigt väldigt litet antal kan också få en allvarlig konsekvens av det, mycket färre än om man inte är vaccinerad. Men i och med det höga smittläget i samhället behöver vi ändå hjälpas åt att se till att hålla nere smittspridningen i stort och det gäller också vaccinerade, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Vi har sagt att de som har isolerat sig mycket och inte träffat sin närmaste familj det senaste året kan göra det nu med ganska gott samvete om de inte bidrar till smittspridningen men att de inte har några större sammankomster där man träffar många människor och många olika konstellationer för då ökar risken att man startar nya smittkedjor.

Tusentals obokade tider

Sen undrar Senioren om Folkhälsomyndigheten ännu bildat sig en uppfattning om hur många som tackar nej till Astra Zenecas vaccin. I Sverige totalt är över 80 procent över 65 år vaccinerade med första dosen men under flera veckor då användes inte Astras vaccin på äldre. I åldersgruppen 65-69 år har 66 procent fått första dosen samtidigt som tusentals vaccinationstider är obokade och fler och fler regioner öppnar upp för fas 4. Vad beror det på?

– Jag har ingen närmare information om det i dag. Jag tror att det säkert ser olika ut i regionerna och vi uppmanar ju alla att ta det vaccin man erbjuds sen är ju vaccinationen frivillig ska man komma ihåg, säger Sara Byfors och fortsätter:

– Jag vet inte om det är därför det är obokat eller om det också handlar om ett glapp, den här balansen att regionerna inte alltid vet exakt hur mycket vaccin som kommer, när kan de gå ut med information för att inte boka upp individer som sen inte får ett vaccin. Nu är ju leveranserna säkrare och säkrare framåt, det finns en ganska stabil plan så förhoppningsvis kommer det här problemet att minska genom att man då kan nå ut tidigare med informationen och det gäller för alla där ute att försöka hålla sig informerade så gott det går genom att gå in på 1177.se. Det kan ju ske förändringar från dag till dag vem det är som står på tur och sen också att man når de som inte har möjlighet att göra det på andra sätt.

Senioren: Anders Tegnell har sagt att ni ska föra en dialog med regionerna om det här. Har ni gett några direktiv till regionerna och är ni intresserade av att få veta hur många det är som tackar nej och om det är ett problem?

– Absolut, det är ju intressant att veta för hur man då också ska möta det genom mer information, vad är det som gör att man tackar nej och så vidare. Jag har inte den detaljkunskapen om exakt hur den dialogen har sett ut så jag kan inte svara på det, säger Sara Byfors.

Du ser Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens svar i tv-klippet om du klickar här

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-05
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas