65-plussare kan välja annat vaccin – om några veckor
Nyheter | vaccineringen

65-plussare kan välja annat vaccin – om några veckor

De som tackar nej till Astra Zenecas vaccin får ett annat vaccin. Men det kan dröja några veckor. Det säger Richard Bergström till TV4:s Efter fem.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-05

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström och vaccinforskaren Matti Sällberg var med i Efter fem på tisdagen och svarade på tittarfrågor.

Tittaren Alexa undrar då vad som händer med de 65+ som tackat nej till Astra Zeneca.

– Först tycker jag att man inte ska göra det. Jag tycker liksom att, man får ju vänta några veckor till då. Du får ju vaccin, vi har vaccin till alla svenskar så det är inget problem.

Programledaren Tilde de Paula Eby: Men det är många som har varit oroliga och det har beskrivits att när de kommer till vårdcentralen och ska få sin spruta och får veta att det är Astra Zenecas så vänder de i dörren. Det gör de väl av oro får man väl anta?

– Jag respekterar det men samtidigt måste man tänka att vänta då ett par veckor till, en månad till. Jag menar, det är ju jättesmittspridning i Sverige just nu, vi har ju sett kurvorna och att då avstå i det här läget, för att vara lite petig ursäkta mig om jag säger så, jag tycker att då är det bättre att ta det här, kanske en dos och sen får man en dos av ett annat vaccin. Det finns till och med fördelar av att ha olika typer av vaccin, säger Richard Bergström och fortsätter:

– Vill man inte ha då behöver man inte ta, då får man ett annat vaccin om några veckor när de volymerna kommer.

 Du ser hela inslaget här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-05
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas