Svensk kvinna i 70-årsåldern avled efter Astra-vaccinering – utreds nu
Foto: Getty Images
Nyheter | astra zenecas vaccin

Svensk kvinna i 70-årsåldern avled efter Astra-vaccinering – utreds nu

Den svenska kvinnan i 70-årsåldern som drabbades av den ovanliga koagulationsrubbningen efter att ha tagit Astra Zenecas vaccin har avlidit. Det rapporterar SVT.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-27

Senioren har skrivit om fallet tidigare då kvinnan vårdades på intensivvårdsavdelningen. Du kan läsa den texten här.

Enligt kvinnans anhöriga var hon helt frisk när hon vaccinerades med Astra Zenecas vaccin. Några dagar senare fick hon de ovanliga och allvarliga biverkningarna blodproppar och låga nivåer av blodplättar vilket medför koagulationsrubbningar. Det är de biverkningar som förknippats med vaccinet och som Europeiska läkemedelsmyndigheten nu granskar.

Fjärde fallet i Sverige

– Jag kan bekräfta att vi fått in ytterligare en rapport om ett misstänkt dödsfall kopplat till vaccinering under förra veckan, svarar Veronica Arthurson som är enhetschef på Läkemedelsverket i ett sms till SVT Nyheter Väst.

Det här är det fjärde fallet i Sverige när det gäller just de här ovanliga biverkningarna. De tre tidigare fallen i Sverige har också handlat om kvinnor, två i 60-årsåldern och en i 30-årsåldern. En av kvinnorna i 60-årsåldern avled också.

– Vi granskar alltid de rapporter som kommer in och eftersöker mer medicinsk information vid behov. Vi har skickat rapporten vidare till den europeiska databasen för misstänkta biverkningar, säger Karin Vengemyr som är gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket till SVT.

Ändrar inte rekommendationerna

I Sverige ges vaccinet enbart till personer över 65 år även fast vaccinet är godkänt för alla över 18 år. En stor majoritet av alla inrapporterade fall när det gäller koagulationsrubbningar i Europa är kvinnor under 60 år.

Folkhälsomyndigheten ändrar inte sina rekommendationer utan vaccinet kommer även i fortsättningen att endast ges till personer över 65 år i Sverige. Det eftersom risken för biverkningar är mycket liten samtidigt som vaccinet ger ett bra skydd mot att bli svårt sjuk i covid-19 eller avlida.

”Mycket sällsynt biverkning”

– AstraZenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan.

Europeiska läkemedelsmyndigheten PRAC har granskat vaccinet och de allvarliga biverkningarna och EMA vidhåller att nyttan överväger riskerna.

– Vad PRAC kommer fram till är att kombinationen av blodproppar och de här låga nivåerna av blodplättar kan betraktas som en mycket sällsynt biverkning av vaccinet, sa Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket på en pressträff tidigare.

Färre än en person på 10 000

Mycket sällsynt innebär att det är färre än en person på 10 000 som drabbas. Slutsatserna bygger på en genomgång av fall som rapporterats in fram till 22 mars.

Då hade cirka 25 miljoner personer inom EEA och Storbritannien blivit vaccinerade med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria.

– I genomgången har 85-tal fall av blodpropp på ovanlig plats i kroppen granskats. Bland dem var det ett knappt 60-tal som var den här kombinationen av blodpropp och låga nivåer av blodplättar. Fram till den 22 mars var det 18 dödsfall, sa Ulla Wändel Liminga på pressträffen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-27
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas