Svensk kvinna över 65 år drabbad av Astra Zenecas allvarliga biverkning
Foto: Getty Images
Nyheter | astra zenecas vaccin

Svensk kvinna över 65 år drabbad av Astra Zenecas allvarliga biverkning

En svensk kvinna i 70-årsåldern har drabbats av den ovanliga och allvarliga biverkningen efter att ha fått Astra Zenecas vaccin. Hon intensivvårdas nu, skriver TT.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-21

Det är fjärde svenska fallet där det efter en vaccination med Astra Zenecas vaccin uppstått en bekräftad kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar.

– Det är en kvinna, knappt 70 år gammal, tidigare väsentligt frisk och som har fått Astra Zenecas vaccin för en dryg vecka sedan. Ett nytt fall som vi precis fått in, säger Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson till TT.

Enligt Läkemedelsverket senaste uppgifter intensivvårdas kvinnan och fallet kommer att rapporteras in till Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA under onsdagen.

En kvinna avled

De tre tidigare fallen i Sverige har också handlat om kvinnor, två i 60-årsåldern och en i 30-årsåldern. En av kvinnorna i 60-årsåldern avled.

I Sverige ges vaccinet enbart till personer över 65 år även fast vaccinet är godkänt för alla över 18 år. En stor majoritet av alla inrapporterade fall när det gäller koagulationsrubbningar i Europa är kvinnor under 60 år.

Läkemedelsverket gör inga skillnader i hanteringen av det senaste fallet trots att det rör sig om en person över 65 år.

– Min bild är att om det finns enstaka fall som sticker ut från majoriteten, till exempel gällande ålder, så påverkar inte det nödvändigtvis konklusionerna, säger Veronica Arthurson till TT.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-21
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas