Tusentals obokade vaccinationstider i Stockholm
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Tusentals obokade vaccinationstider i Stockholm

Tusentals obokade vaccinationstider. Nu öppnar Region Stockholm för att inom kort sätta igång med fas 4 i vaccineringen mot covid-19.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-03

Det är Dagens Nyheter som skriver att över 2 000 vaccinationstider var obokade på Kistamässan förra veckan. Endast 40 procent av tiderna var bokade vid lunchtid på måndagen (3/5)

– Det är oerhört svårt för mig att spekulera i vad det beror på, men kanske börjar vi närma oss slutet på de här årskullarna, säger Henrik Forsberg, vd på Werlabs som sköter vaccineringarna på Kistamässan åt Region Stockholm till DN.

Kistamässan har kapacitet att vaccinera 10 000 personer per dag och sammanlagt har 30 000 doser utdelats där men antalet minskade i slutet av veckan när bokningarna blev färre.

Till DN meddelar Kry, som sköter vaccineringarna i Rinkeby och Nacka, att bokningarna där också sjunkit. Kommande vecka är bara fem procent av tiderna i Rinkeby bokade. För Nacka är siffran 20 procent.

”Jättetråkigt att det ser ut så här”

– Vi vill inget hellre än att vaccinera så många som möjligt och det är jättetråkigt att det ser ut så här. Takten är låg och det borde finnas fler sätt att arbeta med detta. Dels arbeta strukturerat med väntelistor bland de som ingår i den nuvarande fasen eller fundera på om det är dags att öppna upp för personer i den högre åldern i fas fyra, säger Krys presschef Jonas Beltrame-Linné till DN.

Det sistnämnda är också något som Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg öppnar upp för.

– Det skulle mycket väl kunna bli aktuellt den här veckan om man ser att bokningstrycket minskar och vi ändå har en ganska god vaccinationstäckning, säger han till DN.

Några regioner, som Kalmar, Jönköping, Värmland och Västra Götaland, har redan börjat med fas 4.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-05-03
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas