Möjlig koppling mellan vaccin och blodproppar – inga rekommendationer ändras
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Möjlig koppling mellan vaccin och blodproppar – inga rekommendationer ändras

Det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga biverkningar som blodproppar. Men att det är väldigt sällsynt och rör sig om enstaka fall. Det meddelar Europeiska läkemedelsverket på en presskonferens på onsdagen. I Sverige fortsätter vaccineringen med Astra Zenecas vaccin som vanligt, det vill säga enbart till personer över 65 år.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-07

– Vår säkerhetskommitté har bekräftat att fördelarna med Astra Zenecas vaccin på det stora hela överväger nackdelarna, säger Emer Cooke, generaldirektör för EMA på presskonferensen.

Innan presskonferensen släppte EMA ett pressmeddelande där de berättade om resultatet.

”EMA:s säkerhetskommitté fastslår i dag att ovanliga blodproppar med lågt antal blodkroppar ska listas som en väldigt ovanlig sidoeffekt av Vaxzevria (tidigare känt som covid-19-vaccin Astra Zeneca”, står det.

Fördelarna överväger riskerna

Totalt har cirka 34 miljoner människor fått Astra Zenecas vaccin inom EU/EES-området och Storbritannien och enligt EMA rör det sig om 86 fall med allvarliga biverkningar varav 18 med dödlig utgång, enligt EMA.

Enligt det svenska läkemedelsverket har cirka 252 000 personer fått Astra Zenecas vaccin.

EMA menar ändå att fördelarna med vaccinet överväger de risker som finns som myndigheten menar är väldigt sällsynta.

– Vi behöver använda vaccinen vi har för att skydda oss mot de förödande effekterna av covid-19. Men det är viktigt att både vaccinerade personer och de som vaccinerar vet riskerna, säger Emer Cooke under presskonferensen efter att flera länder pausat användningen av vaccinet efter larmrapporter som blodproppar, blödningar och lågt antal blodplättar.

”Det förändrar ingenting”

EMA skriver vidare att de flesta fallen som rapporterats in rör kvinnor under 60 år och inom två veckor efter vaccineringen.

Varje land får nu själv besluta om hur de ska göra med Astra Zenecas vaccin och i Sverige förändras ingenting i dagsläget, det vill säga det kommer även i fortsättningen att endast ges till personer över 65 år. Det meddelar det svenska läkemedelsverket på en presskonferens efter EMA:s besked.

– Det vi har hört nu är helt nytt för oss än så länge. Det förändrar ingenting i de rekommendationer som vi har sedan den 25 mars, säger Sören Andersson enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Varför drabbas kvinnor under 60 mest?

Efter EMA:s presskonferens meddelade Storbritannien att alla personer under 30 år erbjuds att välja andra vaccin.

Det finns ingen förklaring till varför ett ytterst fåtal drabbats av biverkningar och vad den eventuella kopplingen kan vara. Inte heller varför det är främst kvinnor under 60 år som har drabbats.

Aftonbladet har pratat med Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström och han säger att en förklaring kan vara att man till en början rekommenderade Astra Zenecas vaccin till yngre personer,

– Främst fick sjukhus- och hemtjänstpersonal vaccinet. Det är kvinnodominerande yrken, i alla länder. Därför är det intressant att man gör den analysen, säger Richard Bergström till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-07
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas