Ny studie: Astra Zenecas vaccin ger bra skydd
Foto: Getty Images
Nyheter | astra zenecas vaccin

Ny studie: Astra Zenecas vaccin ger bra skydd

Effektivt skydd mot covid-19 och inga rapporterade biverkningar som blodproppar. Det visar fas 3-studien av Astra Zenecas vaccin i USA där även personer över 65 år ingick.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-22

Det är många som har väntat på den här omfattande studien i USA där även äldre personer ingått. Den lyckade studien gör nu att Astra Zenecas hoppas på ett snabbt godkännande i USA.

Över 32 000 personer har ingått i studien och den visar ett 79-procentigt skydd mot att bli smittad av covid-19. När det gäller skydd mot allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning är den siffran 100 procent, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Noterbart är att när det gäller personer över 65 år så ger vaccinet ett 80-procentig skydd.

Ungefär 20 procent av deltagarna i studien var över 65 år och ungefär 60 procent av dem hade underliggande sjukdomar som diabetes, kraftig övervikt eller hjärt- och kärlsjukdomar.

I studien specialgranskades också eventuella förekomster av blodproppar som har rapporteras som misstänkta biverkningar. Inte minst den ovanliga formen av cebrovaskulär sjukdom som kan ge blodproppar i hjärnan.

21 583 personer ingick i den studien och enligt Astra Zeneca så har man inte kunnat se någon ökad risk för blodproppar. Det finns inte heller något fall av den mer ovanliga formen av blodproppar i hjärnan rapporterat.

Astra Zenecas vaccin är fortfarande pausat i Sverige och Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked i veckan om och när och i så fall på vilket sätt vaccineringen ska komma igång igen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-22
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas