Sverige pausar Astra Zenecas vaccin
Nyheter | astra zenecas vaccin

Sverige pausar Astra Zenecas vaccin

Även Sverige pausar nu användningen av Astra Zenecas vaccin efter att nya misstänkta symptom upptäckts. ”Beslutet är en försiktighetsåtgärd”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-16

Flera länder har tidigare tillfälligt stoppat användningen av Astra Zenecas vaccin efter att det framkommit uppgifter om misstänkta biverkningar som blodproppar.

Det är en tvärvändning eftersom Läkemedelsverket så sent som i går uppgav att vaccineringarna skulle fortsätta.

Anders Tegnell uppger att de nya biverkningarna kan synas som blödningar genom huden.

– Det framkommer en vecka till 14 dagar efter en vaccination. Om man upplever det ska man ta kontakt med sjukvården, säger han till TV4 Nyheterna.

Nya symptom som upptäckts

Det ska vara nya sympton som upptäckts i samband med vaccineringarna men att det hittills handlar om få fall.

– Det är ganska allvarliga symtom i form av rubbningar i det system som sköter vår koagulation, så vi varken blöder för mycket eller får proppar. Det här är inte samma som de tidigare rapporterna om blodproppar utan det här är ett annat fall av symtom som man nu ser. Som kan ha en koppling till vaccinationerna och EMA utreder nu de här rapporterna och kommer med en rapport själva på torsdag, säger Anders Tegnell till TV 4 Nyheterna.

17 miljoner doser hittills

Så här skriver Folkhälsomyndigheten bland annat på sin hemsida:

”Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket utreder rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I utredningen granskas de rapporter om misstänkta biverkningar som kommit in de senaste dagarna för att avgöra om det finns ett orsakssamband till vaccinet. Det är högsta prioritet att vaccinerna som används har en hög säkerhetsprofil, vilket är anledningen till att Läkemedelsverket och EMA nu utreder de misstänkta fallen”

Astra Zenecas vaccin har totalt givits i 17 miljoner doser över världen.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-16
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas