Anders Tegnell: Astra Zenecas vaccin är väldigt bra
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Anders Tegnell: Astra Zenecas vaccin är väldigt bra

Astra Zenecas vaccin är ett mycket bra vaccin och erbjuds man det ska man ta det. Det menar statsepidemiologen Anders Tegnell på tisdagens (2/3) pressträff med Folkhälsomyndigheten när Senioren ställer frågor om vaccinet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-03

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin inte ska ges till personer över 65 år men i takt med att nya studier visar att skyddseffekten är bra även på äldre personer kan de rekommendationerna ändras.

Trots det är fortfarande många tveksamma till vaccinet.

På tisdagens pressträff ställer Senioren några frågor till Anders Tegnell om just detta.

”Fått oförtjänt dåligt rykte”

– Det här är ett väldigt bra vaccin och det har fått oförtjänt dåligt rykte. Skyddseffekten är inte bara nu i de senare studierna bra utan även tidigare studier har visat att den ligger på samma nivå när det gäller att skydda från väldigt allvarlig sjukdom eller dödsfall som de andra vaccinen, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Nu finns också de här skotska studierna som talar för att man ligger på samma nivå av skydd oberoende av vilket vaccin man fått och vi behöver verkligen hjälpas åt med att få ut det budskapet.

Får man chansen att ta Astra Zenecas vaccin ska man ta det, menar han.

”Inte speciellt smart att tacka nej”

– Det är inte speciellt smart, om jag ska vara direkt på det, att tacka nej till ett Astravaccin och tro att man kan få ett annat vaccin längre fram för då blir det mycket längre fram. Det är nu man har den stora risken att bli sjuk, inte om 7-10 veckor när det möjligen kan finnas mer vaccin tillgängligt, säger Anders Tegnell.

Senioren: Varför tror du att Astra Zenecas vaccin fått så dåligt rykte?

– Det är väl de här incidenterna som skett bland vårdpersonal på flera ställen där man har haft ganska många som har fått reaktioner direkt efteråt. Kortvariga men såklart otrevliga reaktioner som inte är farliga på sikt och det är ju lätt när man vaccinerar väldigt stora grupper människor att man får den här ansamlingen som syns väldigt mycket.

Senioren: Så äldre ska inte vara oroliga för att ta det här vaccinet?

– Nej. Dessutom så verkar den här typen av reaktioner hos äldre människor vara mycket mer ovanliga så de behöver inte ens vara oroliga för den här feberreaktionen eller smärtorna som man ibland får, framför allt yngre, säger Anders Tegnell.

Du kan se tv-klippet med Seniorens frågor och Anders Tegnells svar här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-03
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas