Nytt besked: Astras vaccin även till 65-plussare
Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.
Nyheter | Pandemin

Nytt besked: Astras vaccin även till 65-plussare

Folkhälsomyndigheten säger nu att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är effektivt också för äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2021-03-04

Därmed rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla de tre vaccinerna mot covid-19 som är godkända i Sverige ska användas till alla åldersgrupper i befolkningen över 18 år.

– AstraZenecas vaccin har en väldigt god skyddseffekt även för de som är 65 år och äldre, sa Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff (4/3).

Det är nya data från Storbritannien som enligt Folkhälsomyndigheten bekräftar att AstraZenecas vaccin fungerar även för personer över 65 år.

Mer data

Det nya beslutet innebär alltså att Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation från den 2 februari om att begränsa användningen av AstraZenecas vaccin till personer under 65 år upphör.

Grunden för den tidigare åldersbegränsningen var att det vid tidpunkten fanns för lite data om vaccinets skyddseffekt för personer över 65 år.

Att invänta mer data ansågs nödvändigt, eftersom skyddsbehovet av äldre är särskilt stort på grund av deras förhöjda risk för allvarlig sjukdom och död vid covid-19.

Tre studier

Det är tre stora studier från Storbritannien att AstraZenecas vaccin har en god skyddseffekt även för personer som över 80 år, och att skyddseffekten är i nivå med övriga godkända vacciner.

– Samtliga vacciner som erbjuds är mycket effektiva och har enligt studierna en god skyddseffekt för alla över 18 år. AstraZenecas vaccin mot covid-19 kan därför rekommenderas även till personer över 65 år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Så många är vaccinerade

813 000 vaccinationer har genomförts till och med vecka 8 i landet. 568 000 (6,9 procent av den vuxna befolkningen) har fått minst en dos, 285 000 har fått två doser (3,5 procent).

91 procent av äldre på särskilt boende har fått minst en dos, och 82 procent har fått båda doserna.

När det gäller hemtjänsten är det lägre. Cirka hälften har fått en dos och en fjärdedel har fått två doser.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Dölj faktaruta

Det är hälsovårdsmyndigheterna i England (Public Health England) och i Skottland (Public Health Scotland) som redovisat separata studier som visar på vaccinets effektivitet även bland äldre.

– Det är väldigt bra studier. De har bra kontroll på sina grupper, så det här tyder väldigt starkt på att det ger ett bra skydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Anders Tegnell.

Dessutom, säger han, fanns det inget i de tidigare studierna som talade emot det.

– Det var bara det att de hade för få personer, så man fick ingen riktig styrka i den statistik man gjorde. Så allting talar för att det här är ett väldigt bra vaccin, även för äldre. Skyddseffekt och liknande ligger på samma nivå som Pfizers, Modernas och de andra vaccinerna vi har på plats just nu.

Jan Arleij
Publicerad 2021-03-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas