Nya besked kan komma om Astra Zenecas vaccin
Nyheter | vaccineringen
Foto: Getty Images

Nya besked kan komma om Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan eventuellt börja användas på personer över 65 år i Sverige. Nya studier visar att vaccinet är effektivt även på äldre och nu ska Folkhälsomyndigheten ta beslut om rekommendationerna ska ändras eller inte, skriver Expressen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-01

– Vi behöver den här veckan på oss att titta på det, säger Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten till Expressen.

Det är en skotsk uppföljningsstudie som visar att Pfizers vaccin är effektivt till 85 procent och Astra Zenecas till 94 procent efter en dos.

Studien bygger på data från 5,4 miljoner vaccinerade i Storbritannien och en majoritet var över 80 år av de som har fått Astra Zenecas vaccin.

Tyskland funderar på godkännande

Den brittiska tidningen Daily Mail skriver om en brittisk studie som visar samma sak och nu överväger Tyskland att godkänna Astra Zenecas vaccin på äldre personer.

Något som alltså kan bli av i Sverige också.

Till Expressen säger Sören Andersson att Folkhälsomyndigheten behöver minst veckan ut på sig för att kunna analysera all data innan man tar ett beslut.

Vaccineringen kan gå fortare

– Vi vill se att det är starka data som, att det inte finns svagheter eller tveksamheter i det som inte passar in i svensk kontext, säger han.

Ett besked kan alltså väntas nästa vecka och ges det klartecken att använda Astra Zenecas vaccin även på personer över 65 år kan det underlätta planeringen och logistiken kring vaccineringen så att det helt enkelt går fortare att vaccinera befolkningen.

– Men det hänger på vad vi har att tillgå och det tar vi med i beräkningen, säger Sören Andersson till Expressen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-01
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas