Regeringens krav på regionerna: Vaccinera äldre eller bli utan ersättning
Nyheter | vaccineringen
Socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringens krav på regionerna: Vaccinera äldre eller bli utan ersättning

Vaccinera de äldre först eller förlora ersättningen. Nu sätter regeringen ner foten mot regionerna som inte sköter sig. ”Man får inte betalt om man inte följer prioriteringsordningen”, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-26

Senioren har flera gånger skrivit (bland annat denna text) om att regioner inte följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning att de äldsta och mest sköra ska vaccineras först mot covid-19 och vi har också tagit upp frågan ett antal gånger på Folkhälsomyndighetens pressträffar.

Så sent som i går (25/2) då statsepidemiolog Anders Tegnell också visade irritation över att deras riktlinjer inte följs när Senioren ställde frågan. Du kan se det tv-klippet här.

Nu markerar alltså regeringen. Regionerna ersätt för varje vaccindos men det är också under förutsättning att de följer den prioriteringsordning som är överenskommen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Inte aktuellt just nu

Trots att det finns flera exempel på att prioriteringsordningen inte följts menar Lena Hallengren att det just nu inte finns anledning att stoppa ersättningen till någon.

– Det är inte aktuellt att någon region i dag förlorar ersättning för de vaccinationer som har utförts, säger hon till TT.

”Förtar inte upprördheten och irritationen”

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har 70 procent på landets särskilda boende för äldre fått två doser och det menar Lena Hallengren är ett kvitto på att överenskommelsen mellan regeringen och regionerna följs.

– Generellt är min uppfattning att den följs mycket väl. Det är därför vi har en så hög täckningsgrad på våra särskilda boenden. Men det förtar naturligtvis inte den upprördhet och irritation som skapas när det uppmärksammas att enskilda går före prioritetsordningen, säger hon till TT.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-26
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas