Vaccinfuskare får vänta på andra dosen
Nyheter | vaccineringen
Foto: Gettyimages

Vaccinfuskare får vänta på andra dosen

Personer som fuskat sig till vaccination mot covid-19 kommer att få vänta på sin andra dos. Det skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande på fredagkvällen (26/2)

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-26

Många har upprörts över att en bokningslänk som var tänkt för vårdpersonal i Västra Götaland spridits och att personer som inte tillhörde en prioriterad grupp kunde boka in sig för vaccinering mot covid-19.

Först var det sagt att även de som inte varit berättigade till vaccination i det här läget skulle få den andra sprutan också inom kort men nu får de alltså vänta.

De som fuskat kommer få sin andra spruta först när det är dags för den fas de egentligen tillhör, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, skriver Västra Götalandsregionen i pressmeddelandet.

Nu får vaccinatörerna i uppdrag att säkerställa att de som får den andra sprutan är berättigade till den. Annars får de vänta på sin tur i prioriteringsordningen som är fastställd av Folkhälsomyndigheten.

Förtydligat rutinerna

–  Jag upprepar det jag sagt tidigare, att det förekommit att fel personer bokat tid via länk avsedd för kommunal vård- och omsorgspersonal är oacceptabelt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Regionen har också förtydligat rutinerna så att man ska säkerställa att rätt person blir vaccinerad och detta gäller även när en person ska få sin andra dos.

– Vi för en kontinuerlig dialog med samtliga vaccinatörer för att säkerställa att all vaccinering sker enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Om fler fuskare än de nu kända upptäcks ska de också vänta på sin andra dos, säger Kristine Rygge.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas