Anders Tegnell: Det är förstås väldigt olyckligt
Anders Tegnell. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | vaccineringen

Anders Tegnell: Det är förstås väldigt olyckligt

Statsepidemiologen Anders Tegnell är starkt kritisk mot dem som inte följer prioriteringsordningen när det gäller vaccineringen mot covid-19. Och han tror inte att det blir några större förseningar när Astra Zenecas vaccin inte ska användas på personer över 65 år. Det svarade han på Seniorens två frågor på torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-26

En stor andel av vaccinen som levereras denna vecka och nästa kommer från Astra Zeneca, 180 000 doser, jämfört med 303 330 doser som kommer från Pfizer/Biontech och Moderna tillsammans.

Förutom att Astra Zenecas vaccin inte ska användas på personer över 65 år så är många som redan fått första dosen av Pfizer/Biontech och Modernas under 65 år och deras andra spruta måste också vara samma vaccin.

Därför finns det en oro bland många äldre att det blir en tidsmässig förskjutning eftersom det är så många doser som inte går till dem.

”Kommer att finnas en större tillgänglighet”

Men Anders Tegnell tror som sagt inte att det blir några större förseningar på grund av det.

– Det är rätt komplicerat nu att räkna ut räkna ut vilka fördröjningar det blir för olika grupper, inte minst med förseningar utifrån, när vi fortfarande egentligen i grunden har en större tillgänglighet till Pfizers och Modernas vaccin är vi har till Astras vacciner. Så det kommer fortfarande att finnas en större tillgänglighet, säger Anders Tegnell och fortsätter:

Flyttar de vaccinen till de äldre

– Från början hade man ju dessutom tänkt sig att använda delar av det som kom av Pfizer och Moderna även till yngre personer så nu flyttas det vaccinet till äldre. Det är jättesvårt att säga något exakt, men det finns fortfarande ett väldigt tydligt fokus och vi måste absolut försöka nå de äldre först för det är de som har de allra största riskerna, de äldre och de som vårdar dem.

Så du ser inga förseningar för de äldre då när Astra Zenecas vaccin inte ska användas?

Kan inte se någon försening

– Nej, vi har bollat det här på olika sätt och någon tydlig försening kan jag inte se så länge vi nu får rätt mycket av de här mRNA-vaccinen ändå, säger Anders Tegnell.

Sedan frågar Senioren Anders Tegnell om han förstår de äldres frustration och vad Folkhälsomyndigheten tycker om att flera personer går före de äldre i vaccinationskön trots att de inte är prioriterade. Det handlar alltså inte om personer som jobbar exempelvis med covidpatienter eller annan akutsjukvård, ambulanspersonal eller med äldre i omsorg.

”Skickar signaler till de äldre”

– Det är förstås väldigt olyckligt. Vi har varit extremt tydliga att det främsta målet med det här vaccinationsarbetet är att skydda de äldre och de sårbara i vårt samhälle och det gör man genom att först och främst erbjuda dem vaccination och i led 2 erbjuda vaccin till dem som vårdar de äldre, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– När man går utanför de rekommendationerna går man tvärtemot både intentioner med vaccinationsarbetet, som vi är överens om på alla nivåer i samhället, och, som du också är inne på, man skickar signaler till de äldre att man inte verkligen värderar och prioriterar att de får det skydd de behöver ha nu.

Du kan se tv-klippet med Seniorens frågor och Anders Tegnells svar här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-26
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas