Rädsla bland äldre att dö på målsnöret
Nyheter | Vaccineringen
Foto: Gettyimages

Rädsla bland äldre att dö på målsnöret

Människors tillit till beslutsfattare står nu på spel. Det säger Barbro Westerholm (L) med hänvisning till avslöjandena i Region Stockholm.

Jan Arleij
Publicerad 2021-02-25

Idag (25/2) väntas riksdagen fatta beslut om hur 120 förslag i motioner om pandemin ska hanteras. I tisdags ägde den förberedande debatten rum.

Liberalernas äldrepolitiska talesperson Barbro Westerholm (L) lyfte bland annat frågan om hur olika regionerna gör när det gäller vaccinstrategier.

– Jag vet regioner där man nu har gått in i fas 2 och börjat vaccinera 70-plussare, men för oss i Stockholm är mitt stalltips april. Detta försämrar naturligtvis människors tillit till beslutsfattare och till dem som lägger upp det hela – i synnerhet när man får läsa att de som går på vårdgymnasium går före multisjuka 90-plussare. Det är liksom lite svårsmält, sa Barbro Westerholm.

Måste gå att förstå

– Vi måste alltså få fram en tydlig vaccinationsstrategi med prioriteringar som människor förstår och som man inte avviker ifrån lite hit och dit.

Barbro Westerholm lyfte in sina generationskamraters perspektiv i debatten:

– Den här generationen har förespeglats prioritering när det gäller vaccinationer. Men nu börjar man tala om att detta med att stupa på målsnöret är en realitet, och en diskussion vi för handlar om att vi döstädar.

– Det här är inte bra. Vi lever i Sverige, ett välfärdssamhälle som borde kunna kommunicera, förklara och organisera vården så att man känner sig trygg med att man finns med och inte behöver riskera att dö på målsnöret.

Måste lära

Riksdagens äldsta ledamot argumenterade för att det är avgörande att vi nu tar lärdom av misstag som görs.

– Det blir mycket viktigt när Coronakommissionen lite längre fram kommer med nästa betänkande – vad kan vi lära, och vad kan vi göra bättre?

En kär granne

Hon gav ledamöterna en personlig bild.

– Under den förra debatten kände jag att jag hade varit nästan lite sur och grinig, så jag avslutade med vad jag trodde var en solskenshistoria om en kär, frisk och aktiv granne som firade sin 80-årsdag med covid-19 på Sankt Görans sjukhus. Jag berättade att han efter två veckor piggnade till och bad om en öl, och då log ni allihop. Han dog fyra dagar senare.

120 förslag

Socialutskottet föreslår att riksdagen säger nej till cirka 120 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2020. Anledningen är främst att arbete redan pågår på området.

Motionerna handlar exempelvis om allmänna frågor om smittskydd, smittskydd bland äldre, hälso- och sjukvårdens beredskap, läkemedelsberedskap och lager.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-02-25
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas