Region Stockholm valde vårdpersonal före äldre
Foto: Colourbox
Nyheter | vaccineringen

Region Stockholm valde vårdpersonal före äldre

Region Stockholm är sämst i Sverige på att vaccinera äldre mot covid-19. Det är ett medvetet val enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L)

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-22

– Anledningen till att det ser ut som om Stockholm vaccinerat färre, är att vi vaccinerat mycket mer vårdpersonal, vilket också Folkhälsomyndigheten konstaterar. Det är ett strategiskt val för att sjukvården ska klara att ta hand om både covid-patienter och andra allvarligt sjuka, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande från Liberalerna.

Senioren har tidigare skrivit om att Region Stockholm har vaccinerat minst andel äldre hittills. 

De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten kom i torsdags och visar att långt mer än dubbelt så många som fått första dosen i Region Stockholm är mellan 18 och 69 år.
Det är 39 096 i den gruppen som vaccinerats jämfört med drygt 16 000 personer som är 70 år eller äldre.

När det gäller vaccinering av personer i fas 1 som har hemtjänst sticker Region Stockholm ut med att ha vaccinerat endast sju procent. Näst sämst är Västerbotten med 23 procent medan genomsnittet för hela landet är 39 procent.

Beslutades att gruppen skulle flyttas upp

Sjukvårdspersonal ingår i fas 2 men i början av januari beslutade Region Stockholm att den gruppen skulle flyttas upp och vaccineras parallellt med fas 1.

– Det var ju i början av januari ett enormt tryck på intensivvården och även på akutmottagningarna och en stor oro på hur vi skulle klara den akuta sjukvården. För att klara akutsjukvården och ambulanserna så fattade sjukvårdsledningen beslutet att prioritera den här gruppen – det var ett strategiskt och medvetet beslut. Man kan diskutera om det var rätt eller fel. Jag tror att det var rätt och nödvändigt att skydda personalen, säger Anna Starbrink till Dagens Nyheter.

Det innebar då att personer med hemtjänst och hemsjukvård hamnade längre bak i kön tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att den som har störst behov av ett skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder.

Hade hoppats på Astra Zenecas vaccin

På en pressträff i torsdags med statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) var också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tydlig med vilka rekommendationer som gäller.

– De som har det största behovet och riskerar att drabbas av svår sjukdom och avlida av det här måste ha ett försteg, sa Johan Carlson då.

Region Stockholm hade också hoppats kunna använda Astra Zenecas vaccin i hemmen eftersom det är lättare att förvara och transportera än Pfizer/Biontechs men efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte använda Astra Zenecas vaccin på personer över 65 år försvann den möjligheten.

– Vi hoppades mycket på Astra-Zenecas vaccin, som sedan inte visade sig vara lämpligt för personer över 65 år. Det är olika saker som spelat in, säger Anna Starbrink till Dagens Nyheter.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-22
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas