Anders Tegnell: Vi har varit väldigt tydliga i våra prioriteringar
Anders Tegnell på en av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | vaccineringen

Anders Tegnell: Vi har varit väldigt tydliga i våra prioriteringar

Kan man börja leva som förut när man är vaccinerad mot covid-19 och vad anser Folkhälsomyndigheten om att Region Stockholm har gått emot deras rekommendationer och inte vaccinerar äldre i första hand? Det var de två frågor Senioren ställde till statsepidemiologen Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-24

När det gäller den första frågan så kommer närmare besked i morgon torsdag (25/2)

– Vi håller på med de sista diskussionerna i den frågan och kommer att ta upp den på torsdag när vi har landat i hur man kan uttrycka sig väl när det gäller den gruppen. Givetvis måste det göra en skillnad när man har vaccinerat sig, säger Anders Tegnell.

När det gäller den andra frågan så har Senioren tidigare skrivit om att Region Stockholm är sämst i landet på att vaccinera de äldre. Läs mer här.

Endast sju procent i hemtjänsten

De senaste siffrorna visar att 55 318 personer i regionen fått första dosen. Av dessa är endast 16 222 personer 70 år eller äldre. När det gäller personer i hemtjänst har sju procent blivit vaccinerade. Näst sämst är Region Västerbotten med 23 procent medan genomsnittet för hela landet är 39 procent.

– Anledningen till att det ser ut som om Stockholm vaccinerat färre, är att vi vaccinerat mycket mer vårdpersonal, vilket också Folkhälsomyndigheten konstaterar. Det är ett strategiskt val för att sjukvården ska klara att ta hand om både covid-patienter och andra allvarligt sjuka, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande från Liberalerna.

De som har största behovet ska gå först

Samtidigt var Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tydlig på en pressträff i torsdags med vilka rekommendationer som gäller.

– De som har det största behovet och riskerar att drabbas av svår sjukdom och avlida av det här måste ha ett försteg, sa Johan Carlson då.

När Senioren frågar Anders Tegnell vad Folkhälsomyndigheten anser om Region Stockholms prioritering svarar han så här:

– Vi har varit väldigt tydliga i våra prioriteringar som Johan Carlson också sa så jag tycker att den här frågan får gå till Stockholm. Det är de som får förklara varför de har gjort det här strategiska valet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-24
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas