Färdigvaccinerade kan krama barnbarnen igen
Nyheter | vaccineringen

Färdigvaccinerade kan krama barnbarnen igen

Äldre på särskilt boende som är fullt vaccinerade kan efter två veckor åter krama sina barn och barnbarn om de är symtomfria. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Jan Arleij
Publicerad 2021-02-25

På en pressträff nyligen sa Johan Carlson att tiden är mogen att låta delar av livet på särskilda boenden få återgå till det normala.

– Folkhälsomyndigheten bedömer nu att den som är vaccinerad med två doser kan återgå till en lite mer normal tillvaro när det gäller kontakter med andra människor, två veckor efter den andra dosen.

Känns bra

Myndigheten har sett att antalet fall av covid-19 bland de boende har gått ner i takt med att vaccinationsgraden har ökat.

Den som är vaccinerad behöver alltså inte längre vara lika försiktig som innan i sitt eget hem. Det går till exempel bra att träffa symtomfria anhöriga och att komma dem fysiskt nära, skriver man på hemsidan, där också uppdaterade regler för särskilda boenden nu har publicerats.

Johan Carlson.

– Vi vet att många har lidit av ensamhet och isolering, och saknat att kunna träffa och krama barn och barnbarn. Det känns väldigt bra att vi äntligen kan börja säga att den tiden är över för fullvaccinerade.

Samtidigt betonade han att besöken bör gälla i en begränsad form och i den fullvaccinerades lägenhet.

– Det kommer alltid att finnas de som inte kan eller vill ta vaccin. Så de här besöken måste ske på ett säkert sätt, antingen i den egna lägenheten eller utomhus.

Stopp för förbud

Även om den som får besök är vaccinerad behöver alla – boende, besökare och personal – fortsätta agera för att skydda andra boende som inte är vaccinerade, betonade Johan Carlson på pressträffen.

Men besöksförbudens tid bör snart vara helt förbi.

För ett boende med en hög andel vaccinerade finns ingen anledning att fatta beslut om en åtgärd som inskränker den personliga friheten i de boendes hem så kraftigt som ett besöksförbud gör, slog Johan Carlson fast.

Så många är vaccinerade

Hittills har cirka 83 procent av de personer som bor på särskilt boende vaccinerats med en dos och 70 procent med två doser.

Sammanlagt i Sverige har 690 271 vaccindoser har delats ut. I går(24/2) var den siffran 663 040.

235 274 personer har fått två doser vaccin. I går var den siffran 225 341.

Dölj faktaruta

Vid pressträffen deltog också socialminister Lena Hallengren (S) och regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström.

Fler seniorer kan andas ut

Äldre som bor hemma och är vaccinerade kan också träffa sina barn, barnbarn och nära och kära.

Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma presskonferens (Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som följde senare på eftermiddagen.

– Vi vet från studier att de har ett bra skydd. Man kan ta emot besök förutsatt att de som besöker inte har några symtom.

De kan också vistas utanför hemmet med samma försiktighet som övriga i samhället.

– Det finns dock en liten brasklapp som innebär att vi inte vet om den som är vaccinerad ändå kan vara smittsam. Så om de träffar personer ur riskgrupper som inte är vaccinerade så måste de förstås vara mycket försiktiga.

Dölj faktaruta
Färre avlider. Diagram: Socialstyrelsen (25/2).
Jan Arleij
Publicerad 2021-02-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas