Anders Tegnell: Man måste prioritera de äldre
Nyheter | vaccineringen
Foto: Getty Images

Anders Tegnell: Man måste prioritera de äldre

Anders Tegnell uppmanar alla att ta det vaccin som erbjuds och Folkhälsomyndigheten kommer att trycka på ytterligare hur viktigt det är att de äldre vaccineras först. Det svarar statsepidemiologen på tisdagens (16/3) pressträff när Senioren ställer sina frågor.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-17

Redan innan beskedet att pausa Astra Zenecas vaccin hade det kommit rapporter om att flera personer tackat nej till deras vaccin bland annat för att många är oroliga för biverkningar och Senioren undrar om det kan bli så att Folkhälsomyndigheten överväger att återgå till att rekommendera endast Pfizer/Biontechs och Modernas vaccin för personer över 65 år?

– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att behöva använda alla vaccin som vi kan anse säkra och effektiva för att kunna få en bra effekt på den här pandemin. Vi har definitivt inte råd att utesluta något av de vaccin som vi vet fungerar och som är säkra, säger Anders Tegnell.

”Väldigt viktigt att vaccinera sig”

Vad säger du om att många över 65 år tackar nej till vaccinet?

– Ja, där har vi väldigt bra data nu på att det är ett effektivt vaccin för den gruppen också och det var ju det vi saknade tidigare. Sen får vi se vad den här utredningen visar nu. Men visar den att det är ett fortsatt säkert vaccin måste vi fortsätta försöka sprida så mycket bra information som möjligt så att man förstår att det är väldigt viktigt att vaccinera sig och att det är väldigt viktigt att använda de vaccin som är på plats så att vi så fort som möjligt får ned den sjuklighet och dödlighet som vi framför ser hos de äldre. Det är ju definitivt väldigt mycket bättre att ha skyddet man får av ett Astravaccin än att inte ha något skydd alls, säger Anders Tegnell.

Går ut med mer information

Sen tar Senioren upp det faktum att det fortfarande är betydligt fler som är under 70 år som har vaccinerats hittills än personer som är 70-plussare. Vi vet att Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning inte följs på flera håll samtidigt som dödstalen går ner rejält när äldre vaccineras.

– Vi jobbar hårt med att trycka på vikten av att det är just de äldre som man måste prioritera. Vi kommer att gå ut med mer sån information under veckan för att ytterligare trycka på vikten, framför allt nu när vi har mindre vaccin tillgängligt också, att man verkligen prioriterar de äldre grupperna. Jag vet att flera regioner håller på att lägga om sina vaccinationsprogram just för att nå de äldre bättre, säger Anders Tegnell.

Du ser Seniorens frågor och Anders Tegnells svar från pressträffen här

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas