Folkhälsomyndigheten skärper prioriteringen av äldre
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Folkhälsomyndigheten skärper prioriteringen av äldre

Folkhälsomyndigheten skärper nu prioriteringsordningen så att äldre och andra i riskgrupper ska gynnas. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Samtidigt meddelas i Frankrike att personer under 55 år inte ska få Astra Zenecas vaccin.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-19

När vaccinleveranserna inte kommit i den mängd som planerats och Astra Zenecas vaccin fortsatt är pausat i Sverige samtidigt som prioriteringsordningen inte följts på många håll i landet så skärper nu Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer.

Bland annat ska de som står högst upp i varje fas erbjudas vaccin innan nästa grupp påbörjas.

– I praktiken innebär detta exempelvis att äldre och andra med förhöjd risk för sjukdom och död ska erbjudas vaccin före vård- och omsorgspersonal, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

Dessutom förlängs intervallet mellan två doser i fas 2 så att så många som möjligt ska erbjudas en första dos innan vaccineringen med andra dosen påbörjas.

Besked väntas nästa vecka

De nya rekommendationerna börjar gälla från med 19 mars och regionerna ska påbörja ändringarna så snart det är möjligt. De som har fått en första dos och väntar på en andra kommer att få anvisningar om vad som gäller.

När det gäller Frankrike och Astra Zenecas vaccin så kommer det inte att erbjudas till personer under 55 år i landet tills vidare. Det beror på oron för de biverkningar som blodproppar som drabbat yngre, enligt franska myndigheter.

I Sverige väntas Folkhälsomyndigheten komma med nya besked om Astra Zenecas vaccin nästa vecka.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas