Folkhälsomyndigheten: Mer än 99 procent skydd hittills
Foto: Getty Images
Nyheter | vaccineringen

Folkhälsomyndigheten: Mer än 99 procent skydd hittills

Av de cirka 430 000 personer i Sverige som har fått två doser har 200 blivit smittade av covid-19 efter att två veckor har gått. ”Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt, säger Anders Tegnell”, i ett pressmeddelande.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-30

Över en miljon människor har vaccinerats med en dos och cirka 430 000 personer har alltså fått två. 

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att omkring 6 000 personer hittills har konstaterats smittade med covid-19 efter första dosen. Av dessa har 4 000 blivit smittade inom de första två veckorna efter att de fått dosen då kroppen ännu inte hunnit bygga upp ett skydd.

I nivå med vad som är förväntat

200 personer, som konstaterats smittade mer än två veckor efter andra dosen, motsvarar 0,07 procent av totala antalet fall av covid-19 sedan årsskiftet och 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin. När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Räknar med fler infektioner

 Det finns inga siffror på hur många av dem som vaccinerats mot covid-19 och sedan testats positivt som har haft symtom eller behövt sjukvård. Inte heller varför de har testats för covid-19, om de har haft symton eller om det skett i samband med screening eller smittspårning.

 Folkhälsomyndigheten skriver vidare att eftersom smittspridningen fortfarande är hög och allt eftersom fler personer vaccineras kommer fler så kallade genombrottsinfektioner konstateras.

”De förväntas dock utgöra en mycket liten andel av det totala antalet vaccinerade och inte bli svårt sjuka, eftersom vaccinerna mot covid-19 ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom”, skriver Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas