Anders Tegnell: Inget Astra Zeneca-vaccin till personer över 65 år
Anders Tegnell på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | vaccineringen

Anders Tegnell: Inget Astra Zeneca-vaccin till personer över 65 år

Är det rimligt att det är fler i gruppen 18-69 år än personer äldre än 70 som fått första dosen vaccin och vad gäller i Sverige nu när WHO rekommenderar Astra Zenecas vaccin även för personer över 65 år? Det är de två frågorna Senioren ställer till statsepidemiologen Anders Tegnell på torsdagens pressträff. Läs hans svar här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-12

Senioren har gått igenom Folkhälsomyndighetens senaste statistik och det är 319 217 personer i Sverige som har fått första dosen vaccin mot covid-19.

Av dessa är 167 867 personer i gruppen 18-69 år och 151 350 personer är 70 år eller äldre. Även om vårdpersonal också är en prioriterad grupp är det många som reagerar att färre än hälften som fått första sprutan är över 70 år eftersom Folkhälsomyndigheten varit tydliga med att de äldre och mest sköra ska gå först. Så här står det på Folkhälsomyndighetens hemsida:

”Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död”

Kan inte säga att det är helt orimligt

Vad svarar då Anders Tegnell på frågan om Folkhälsomyndigheten anser att det är en rimlig fördelning?

– Det är jättesvårt att veta men vi måste komma ihåg att det är väldigt mycket personal som arbetar inte minst inom omsorgen, på äldreboenden och sånt. Utan att ha någon grunddata så skulle jag inte kunna säga att det är helt orimligt att för varje äldre person så är det kanske åtminstone en person till som behövs för att de i snitt ska få den omsorg och den vård som de behöver, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Men det är kanske bättre en fråga att ställa till någon av de större regionerna som väl har bättre koll på hur relationerna ser ut mellan de som vårdar de äldre och de äldre själva.

Rekommendationerna ändras inte

Sedan frågan om Astra Zenecas vaccin. På onsdagen gick Världshälsoorganisationen WHO ut och rekommenderade det vaccinet även för personer över 65 år.

I Sverige är rekommendationen att inte ge Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år och nu är många äldre oroliga för att de rekommendationerna ska ändras. Det kommer de inte att göra, menar Anders Tegnell.

– Man ska vara väldigt försiktig med att säga vilka som är bra och vilka som är dåliga vaccin. Men utifrån det kunskapsläge vi har i dag och den tillgången vi har på olika typer av vaccin är vår fortsatta bedömning att den rimliga uppdelningen och inriktningen på hur man ska använda vaccinen är att vi riktar in de så kallade mRNA-vaccinen mot de äldre och att vi riktar Astra Zenecas vaccin mot vårdpersonalgruppen och de yngre, säger Anders Tegnell.

Du hittar Seniorens frågor och Anders Tegnells svar från pressträffen om du klickar här.

Läs också om att Folkhälsomyndigheten ändrat sig och nu också ska fråga de äldsta om pandemin. Klicka här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-12
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas