Folkhälsomyndigheten: Därför går en del före i vaccinationskön
Karin Tegmark Wisell på tisdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | vaccineringen

Folkhälsomyndigheten: Därför går en del före i vaccinationskön

Många äldre är besvikna över att flera personer som inte tillhör någon prioriterad grupp ändå vaccinerat sig. Och hur märks det att så många på äldreboenden nu vaccinerat sig? Det svarar Folkhälsomyndigheten på när Senioren ställer frågor på tisdagens pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-17

Vi börjar med den stora ilskan och besvikelsen många äldre upplever när de ser att så många som inte tillhör någon av de prioriterade grupperna för vaccin mot covid-19 ändå har vaccinerats.

– Det är en utmanande logistik i vaccinationer där det gäller att vaccinen ska förvaras på ett visst sätt och att de har en hållbarhet som är begränsad. Då gäller det att om man har vaccin som är framme och tinat, som man då har en viss tid på sig att använda, och om personer då inte kommer till vaccinationen kan det bli snabba beslut och då kan man behöva omprioritera så att doserna ändå används, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Jobbar på att det ska bli så rätt som möjligt

Hon säger att det säkert ibland i regionerna kan bli tvära kast så att man kan behöva vaccinera utanför prioriteringsordningen.

– Men i grunden är det det som är överenskommet med Sveriges Kommuner och Regioner att man ska vaccinera enligt prioriteringsordningen. Får vi tecken på att man systematiskt frångår det så är det klart att den diskussionen måste tas upp men riktigt där har vi inte uppfattat att man befinner sig ännu, säger Karin Tegmark Wisell och menar också att regionerna jobbar med att det ska bli så rätt som möjligt.

– Man följer upp i regionerna där det finns såna här tecken och ser då vad det är som har gått fel och om man kan göra på annat sätt för att undvika att doser inte kommer ut i rätt prioriteringsordning.

”Mycket talar för att vi ser en effekt”

När det gäller att så stor andel vaccinerats på äldreboenden så är Folkhälsomyndigheten försiktigt positiv när det gäller effekten hittills även om det är för tidigt att dra några bestämda slutsatser.

– Det vi ser är att vi har haft en minskad smittspridning i samhället parallellt med att vaccinationerna för de mest sårbara har ökat så det är svårt att säkert dra slutsatser. Men mycket talar för, i och med att vi kommit upp till över 80 procent på särskilda boenden att man där har fått den första sprutan, att vi ser en effekt, säger Karin Tegmark Wisell.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas