Löfte: Alla äldre ska nås för vaccinering
Nyheter | vaccineringen
Foto: Colourbox

Löfte: Alla äldre ska nås för vaccinering

Du måste inte gå in på hemsidan 1177:se på nätet eller använda bank-ID för att boka tid för vaccinering mot covid-19. Det lovar Emma Spak på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett samtal med Senioren.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-10

De 21 regionerna i landet är ansvariga för vaccineringen i sin region men det har kommit mycket kritik för att det skiljer sig mycket i de olika regionerna både när det gäller informationen och hur vaccineringen ska utföras.

En del regioner uppmanar alla att boka tid på 1177.se och använda bank-ID medan en del skickar ut brev eller annonserar i lokala medier. En del har meddelat att man ska undvika att ringa sin vårdcentral.

Senioren pratar med Emma Spak som är sektionschef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR och hon berättar att det jobbas intensivt ute i regionerna för att man ska nå alla äldre.

Information på olika sätt

Det har rapporterats att alla ska få ett brev hem med information om hur vaccineringen mot covid-19 ska gå till men det stämmer inte riktigt.

– Det kommer inte att gå att säga att det blir likadant överallt. Vissa kommer att använda sig av brevutskick, andra kommer att använda sig av lokala medier. Vi har kontakt med pensionärsorganisationer också och det jobbas verkligen ute i regionerna för att vi ska nå ut till den här gruppen på ett bra sätt, säger Emma Spak till Senioren.

Ett problem enligt henne är också de ändrade leveranserna och att det är svårt att gå ut med information när det inte är klart hur det blir.

Kommer mer information

– Leveransplanerna ändras och i går fick vi veta att en del blivit inställda. Någon region hade tänkt att börja vaccinera i fas 2 men fick backa efter det. Så det är svårt att gå ut med information innan man vet vad som gäller, säger Emma Spak.

Men hon försäkrar att när det är dags så ska alla få veta hur vaccineringen går till och hur du bokar din tid.

– Det kan skilja sig lokalt för vad som är bästa sättet att nå ut. I en del regioner kan det vara att gå ut i lokala medier, för en del andra funkar inte det så bra. Där pratar vi också med pensionärsorganisationer om vilket sätt som är det bästa för att verkligen nå ut till alla, säger Emma Spak.

Sen finns ju möjligheten för alla som kan och vill att boka digitalt på 1177.se och med hjälp av bank-ID.

– Självklart ska man kunna boka själv på det sättet och man vill och kan för det är smidigt. Men för de som inte vill eller kan ska det finnas andra sätt. Det kommer att gå att ringa också. Men det kommer som sagt att komma mer information om det när vi vet mer, säger Emma Spak.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas