Danmark stoppar helt Astra Zenecas vaccin
Nyheter | astra zenecas vaccin

Danmark stoppar helt Astra Zenecas vaccin

Danmark slutar helt att använda Astra Zenecas vaccin. Det meddelar danska myndigheter på en pressträff på onsdagen (14/4).

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-14

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA slog förra veckan fast att det finns möjliga kopplingar mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga biverkningar som blodproppar och sedan tidigare hade både Danmark och Norge pausat vaccinet.

Nu blir Danmark det första landet som helt stoppar Astra Zenecas vaccin.

I ett pressmeddelande skriver danska Sundhedsstyrelsen att studier visat att det finns ett överskott av biverkningar, särskilt för blodproppar i hjärnans vener.

”Fortsätter utan detta vaccin”

– Sammantaget måste vi säga att resultaten visar att det finns en riktig och allvarlig biverkningssignal med vaccinet från Astra Zeneca. Efter övervägande har vi därför valt att fortsätta vaccinationsprogrammet för alla målgrupper utan detta vaccin, säger Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm i pressmeddelandet.

EMA har dock sagt att nyttan överväger riskerna med vaccinet och av 34 miljoner vaccinationer hade då, i början av april, 86 fall med allvarliga biverkningar registrerats. Av dessa var 18 med dödlig utgång.

Men myndigheterna i Danmark drar en annan slutsats.

Flyttar fram målet tre veckor

-Det finns inte någon grund att tvivla på deras slutsats men EMA föreslår också att det är en bedömning de enskilda länderna får göra, säger Tanja Erichsen, enhetschef på det danska läkemedelsverket Lægemiddelstyrelsen.

Hon menar också att den låga smittspridningen i landet gör det möjligt att ta beslutet. De hade inte gjort det om smittspridningen varit högre.

Danmark flyttar därmed fram sitt vaccinationsmål att alla över 50 år ska vara vaccinerade i början av juni med ytterligare tre veckor.

I Sverige, och i Finland, ges Astra Zenecas vaccin enbart till personer över 65 år.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-14
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas