Astra Zeneca återupptas – men bara för personer över 65 år
Foto: Getty Images
Nyheter | astra zenecas vaccin

Astra Zeneca återupptas – men bara för personer över 65 år

Nu kan personer över 65 år återigen vaccineras med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Man fortsätter dock att pausa vaccinet för yngre.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-03-25

På dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten informerades om att man återupptar användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I alla fall för dem som är 65 år och äldre, för yngre pausas det fortfarande. Det beror på att de allvarliga men sällsynta biverkningar man sett, med blodproppar och brist på blodplättar, inte setts hos äldre personer. Utredning kring om det finns ett samband mellan biverkningarna och vaccinet pågår fortfarande.

Det var den 16 mars Folkhälsomyndigheten stoppade Astra Zenecas vaccin som en försiktighetsåtgärd, då det kommit rapporter om blodproppar som biverkning. Men idag skriver man så här i ett pressmeddelande:

”Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att rekommendera landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, tills vidare och i avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna. Däremot kan arbetet med att vaccinera personer som är 65 år och äldre återupptas.”

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-03-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas