Skapar mötesplats för alla Sveriges patienter
Nyheter | Vård
Penilla Gunther.

Skapar mötesplats för alla Sveriges patienter

Svårt att hitta rätt i vårdlabyrinten? Då kan nya sajten fokuspatient.se vara till hjälp.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-26

– Jag hoppas det, och jag tror att den kan vara till stor nytta också för äldre som vill veta mer om vilka rättigheter man har, säger initiativtagaren Penilla Gunther.

– Många känner sig vilsna när de blir sjuka och vet inte var de ska hitta relevant information. Det kommer vi att kunna hjälpa till med.

Nya sidan.

Sidan är tänkt att vara en träffpunkt för alla som är intresserade av vården.

– Man ska kunna hitta all möjlig relevant information på ett samlat ställe. Idag finns inte den möjligheten, säger Penilla Gunther. Men också byta erfarenheter via sociala medier.

Mötesplats

Syftet är också att skapa en nationell mötesplats för alla patientföreningar och organisationer, stora som små, oavsett diagnos, skriver man på sidan. Alla tillsammans skapar en starkare röst för patienten.

– Är det någonting folk frågar efter så är det detta, exempelvis vad vårdgarantin ger för rätt, vad kan jag förvänta mig och var kan jag söka vård.

På sidan, som lanserades i samband med en pressträff i tisdags (24/11), finns information och kunskap om specifika diagnoser via artiklar, faktablad, rapporter, filmer och pod casts. Man hoppas kunna fungera som en ”vårdipedia”, en wikipedia för vårdfrågor.

Rättigheter

Men man är ingen medicinsk sida i den meningen att man ger detaljerade råd om symptom och åkommor.

– Nej, men vi kommer att kunna informera om patienträttigheter, och vart man kan vända sig för att få vård, kunna klaga på vården eller vad som gäller för anhöriga i äldrevården till exempel, säger Penilla Gunther.

Penilla Gunther.

– Man kan sammanfatta det som att vi ger upplysningar om vilket stöd man kan få på resan genom vården. Man ska aldrig vara ensam.

Hur ska äldre multisjuka kunna få användning av sidan?

– Många multisjuka oavsett ålder kan få stöd och hjälp, eftersom vi försöker samla kunskap och information på samma ställe. Det ska gå att få en överblick. Annars får man ofta söka på flera webbsidor för att få den information man behöver.

– Dessutom tror vi att många närstående kan ha nytta av sajten eftersom man kan läsa och ta del av information tillsammans med sin äldre närstående eller var för sig.

Hur ser du på problematiken med multisjuka äldre som inte har datorvana?

– Ja, det här är ett problem som vi förstås gemensamt får ta ansvar för i samhället, när så mycket blir digitalt. Å andra sidan har den digitala mognaden ökat under Corona-perioden och fler äldre har kunnat använda sina mobiler, läsplattor och så vidare på ett ännu bättre sätt än tidigare.

Kommer det att kosta att ta del av information på sajten?

– Nej, att gå in som användare kostar inget. Däremot kan extra aktiviteter kosta framöver, som utbildningar, seminarier och liknande beroende på innehåll och medverkande.

Egen erfarenhet

Penilla Gunther har varit riksdagsledamot för Kristdemokraterna mellan 2010 och 2018.

– Jag kan se en positiv utveckling i vården men mycket finns kvar att göra som skulle gynna alla patienter oavsett diagnos. Därför tror och hoppas jag mycket på en mötesplats som den vi försöker skapa nu på fokuspatient.se.

Affärsmodellen bakom

Finansieringen av den nya patientsidan på nätet bygger på tre delar:

partnerskap där man erbjuder företag att vara med och stödja idén med information och kunskap kring vårdfrågor och Life Science
annonsering på hela eller delar av plattformen inom speciella områden
– erbjudande att synas som organisation eller företag genom att bidra med innehåll i form av rapporter, faktablad och liknande

Dölj faktaruta

Hon har själv stor erfarenhet av vården som patient.

– Jag fick lymfom när jag var 27 år, och två år senare en hjärnhinneinflammation med en periodisk förlamning som följd.

Som 43-åring drabbades hon av akut hjärtsvikt som resulterade i en hjärttransplantation. Två år efter det fick hon bröstcancer.

– Så att vara multisjuk är något jag känner igen, även om jag oftast tycker jag är frisk!

Samarbetar gärna med SPF Seniorerna

FOKUS Patient Digital är namnet på den nya nationella plattformen som alltså hittas på fokuspatient.se.
Den bygger vidare på den fysiska mötesplatsen FOKUS Patient, som hade sitt första möte i maj 2019.
Målet är att samla patientrörelsen, life science-företag, organisationer, myndigheter och offentlig verksamhet på en och samma arena. ”Vi ser gärna ett samarbete med pensionärsorganisationer som SPF Seniorerna.” säger grundaren Penilla Gunther till Senioren.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-11-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas