”Det är ett stort svek av dagens politiker”
Ingmar Skoog är äldreforskare och professor i psykiatri.
Nyheter | äldrevården

”Det är ett stort svek av dagens politiker”

Den åldrande befolkningen i Sverige innebär att fler anhöriga kommer att behöva vårda sina nära och kära. ”Det är ett stort svek av dagens politiker att inte i större utsträckning diskutera hur vi löser det här”, säger äldreforskaren Ingmar Skoog till TV4.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-02-21

Att antalet äldre ökar Sverige är inget nytt. Senioren har flera gånger skrivit om de utmaningar som väntar inom bland annat sjukvården och äldreomsorgen.

Nu granskar även TV4 vad det innebär. Redan om sex år kommer antalet personer som är 80 år eller äldre att ha ökat från dagens 580 000 personer till 800 000.

En ökning med 220 000 personer eller 38 procent. På bara sex år.

– Det här kommer att innebära att fler människor kommer att bli tvungna att behöva hjälpa sina föräldrar på ett helt annat sätt än förut. Jag tror att problemet är så stort att man inte orkar diskutera det, säger Ingmar Skoog till TV4 och fortsätter:

– Jag tror att rikspolitiker försöker skjuta över det på kommunerna och det här är ju nånting som behöver debatteras. Jag tycker att det är ett stort svek av dagens politiker att inte i större utsträckning diskutera hur vi löser det här.

TV4 har även intervjuat en av alla anhörigvårdare i landet. Gunilla Nordberg vårdade sin mamma hemma under 13 års tid.

– Det hade ju sina glädjeämnen också, det ska jag inte förneka, när man fick mamma att skratta och så vidare. Men det var jobbigt, det var jättejobbigt. Just att veta om man gör rätt. Jag har ansvar för en annan människa även om det är min mamma.­­­­­­

Jan Hagberg
Publicerad 2024-02-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas