Eldsjälar finns överallt
Nyheter | Nobel

Eldsjälar finns överallt

Enligt författaren Ken Follet är feminismen det som förändrat världen mest. Idag tar Malala Yousafzai emot Nobels fredspris för flickors rätt att gå i skolan.

Publicerad 2014-12-10

Författaren Ken Follet, känd för sina böcker om 1900-talets historia säger till SVT Kultur att han anser att feminismen är det som förändrat världen mest, mer än krig och tekniska framsteg. Kanske ligger det något i att fler kvinnor har del av makten idag?

2014 tilldelas Nobels fredspris två kämpar för mänskliga rättigheter: Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi. Malala blev skjuten i huvudet för två år sedan av pakistanska talibaner som inte accepterade hennes kamp för flickors rätt till utbildning. Kailash Satayarthi kämpar för barns rättigheter, för att befria barnslavar som arbetar under omänskliga villkor med att producera varor som säljs billigt till västvärlden.

En grå novemberdag på 90-talet i Norrköping träffade jag Iqbal Masih från Pakistan. Vi satt på ett enkelt kafé, snömodden klistrade mot fönstret utanför och han berättade hur han kedjats fast vid mattväven som barnslav. Han ville bli advokat och kämpa för att befria fler slavar. Han var 11 år då. Men hans ögon var som en 100-årings.

Jag grät på väg tillbaka till redaktionen men torkade tårarna och skrev – som många andra journalister världen över – om hans kamp. Han blev kändis och lovad utbildning i USA.
Ett år senare sköts han ihjäl.

Iqbal var en eldsjäl i kampen för mänskliga rättigheter och världens journalister hjälpte honom att berätta om det som pågick. När fredspriset delas ut kommer jag att tänka på honom.

Föreställ er en värld utan eldsjälar, eller journalister för den delen. Där allt är godkänd information och marknadstänkande det enda som gäller.

Nya siffror visar att Veteranen är en av de tidningar som trots bistra tider ökar bland läsarna. Vi har åtta procent fler läsare jämfört med samma period 2013. Det känns särskilt bra i dessa tider.
God journalistik ska också belysa livets djupare mening och sprida kunskap. Det mänskliga är något som vi vet läsarna uppskattar i Veteranen.

Ylva Bergman

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas