En av fyra ångrar tidigt pensionsuttag
Nyheter | pensioner
Foto: Colourbox

En av fyra ångrar tidigt pensionsuttag

De flesta 70-75-åringar i Sverige är nöjda med sina pensionsbeslut. En av fyra ångrar dock tidigt pensionsuttag. Det visar en rapport från Pensionsmyndigheten.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-20

Rapporten heter ”Blev det som du tänkt dig” och är baserad på en studie bland 70-75-åringar i Sverige gjord av Kantar Sifo.

Den visar att många är nöjda med tillvaron och har anpassat sig till sin nya ekonomiska situation som pensionärer.

Många uppger att de har en bättre hälsa än när de gick i pension.

– Vi ser i rapporten att dagens 70-75-åringar upplever tillvaron som mindre stressig, att de kan styra över sin egen tid och att de har större möjligheter att ta hand om sig själva numera jämfört med innan de gick i pension, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

Men mellan fem och tio år efter pensioneringen uppger många att de hellre skulle ha arbetat längre och börjat ta ut pension senare. Tjänstepensionen skulle också en del ha valt att ta ut över längre tid.

Sämre ekonomisk situation än förväntat

Hälften av deltagarna uppger att pensionen blev lägre och att de har en sämre ekonomisk situation än vad de förväntade sig när de gick i pension. Nästan 40 procent säger att de får ut en lägre pension nu jämfört med när de gick i pension.

– Det är en lägre tjänstepension som ligger bakom de lägre pensionerna och det i sin tur beror på att många av 70-75-åringarna har korta uttagstider för sin tjänstepension. 41 procent bland dem som har tjänstepension svarar att de har en uttagstid på tio år eller kortare för huvuddelen av sina tjänstepensioner. Och många av 70-75-åringarna verkar inte vara helt insatta i de korta uttagstiderna, 16 procent svarar att de inte vet vilken uttagstid de har för sina tjänstepensioner, säger Ann-Christine Meyerhöffer.

Råd till blivande pensionärer

Om personerna i studien hade kunnat ändra vilken ålder de började ta ut sin pension skulle 65 procent välja samma ålder som de en gång valde. Fyra procent hade tagit ut den tidigare medan 23 procent hade velat ta ut den senare. Tolv procent uppger att de fortfarande arbetar eller har gått tillbaka till att arbeta parallellt med att de tar ut pension efter att ha varit pensionärer på heltid.

Deltagarna i studen blev också ombedda att ge råd till blivande pensionärer och de fyra vanligaste råden är:

  • Börja spara själv – så tidigt som möjligt.
  • Arbeta längre och gå i pension eller börja ta ut din pension senare eller så sent som möjligt.
  • Informera dig och ta reda på saker. Gör en ekonomisk kalkyl över inkomster och utgifter för pensionstiden och räkna på olika alternativ (till exempel hur stor pensionen blir om du arbetar längre, tar ut tjänstepensionen på kort tid eller livsvarigt med mera)
  • Säkerställ att du har tjänstepension och se över uttagstiden, väl gärna lång uttagstid.
Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas