Epa-ungdomar räddar bemanningen i flera kommuner
Molly Modin och Jennifer Andersson Stenmark är redo att åka ut med sin epa. Foto: Privat
Nyheter | hemtjänsten

Epa-ungdomar räddar bemanningen i flera kommuner

Flera kommuner tar in så kallade Epa-ungdomar inom hemtjänsten för att klara bemanningen i sommar. Något som hyllas av alla inblandade. Men i en kommun blev det nej.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-28

Vi börjar i Vilhelmina som har tagit in tolv Epa-ungdomar för att klara sommarbemanningen.

– Vi satt verkligen på pottkanten. Vi såg inte att vi kunde täcka personalbehovet i sommar”, säger Vilhelminas hemtjänstchef Birgitta Ohlsson till Sveriges Radio.

Edvin Hallin, 15, är en av ungdomarna.

– Det har varit väldigt kul. Jag tycker om äldre, att lyssna på dem och prata med dem, säger Edvin Hallin till Sveriges Radio, som är på besök när han har levererat dagens lunch hem till Assar Andersson, 93.

”Ungdomarna är otroliga”

Glädjen är ömsesidig.

– Det här är bäst i år. Ungdomarna är otroliga. Behandlar du dem som vanligt folk så vill de ta ansvar, säger Assar Andersson.

I Sollefteå är Molly Modin och Jennifer Andersson Stenmark två av Epa-ungdomarna som gör hembesök till äldre.

I arbetsuppgifterna ingår att handla varor, städa och ta promenader.

– Det roligaste är att åka hem till dem och ta promenader för då kan man umgås. Men inköp är också väldigt roliga, säger Molly Modin till SVT Nyheter Västernorrland, som också frågar om det här ändrar synen på Epa-kulturen.

”Mindre stress för övrig personal”

– Jag hoppas det. Många missuppfattar att vi bara är här och förstör men vi är ju en del av allt också och nu hjälper vi till, säger Jennifer Andersson Stenmark.

För den övriga personalen inom hemtjänsten betyder Epa-ungdomarnas arbete glesare scheman, mindre stress och ökad fokus på själva omsorgsarbetet.

I Sollefteå har projektet varit ett försöksår. Det har varit så lyckat att enhetschefen Sandra Andersson på Sollefteå kommun säger till SVT att de vill anställa fler nästa år.

Först att anställa Epa-ungdomar var Malung-Sälen redan 2017. Ett initiativ som fler kommuner nu tar efter.

– Vi skulle inte klara oss utan deras hjälp, säger Annika Danielsson, enhetschef på hemtjänsten i Malung till Aftonbladet.

”Glad att man kan hjälpa till”

Även här är ungdomarna glada över att kunna hjälpa till.

– När man hjälper personerna blir de glada och då blir man själv glad att man kan hjälpa till. Jag går inte bara hit för pengarna, säger 17-åriga Ronja till Aftonbladet.

Men när Fagersta skulle anställa Epa-ungdomar tog det stopp när facket Kommunal sa nej.

– Idén är jättebra men det ska göras på ett säkert sätt. Är det till exempel för varmt? Har bilarna luftkonditionering? Finns det bilbälte? Många kommuner har nog gjort den tabben att de inte har gjort en risk och konsekvensanalys över själva idén, säger Ulrika Heydeck skyddsombud för hemtjänsten till Sveriges Radio.

Gick inte att genomföra

Fagersta kommun skriver på sin hemsida att de gärna ville ta in Epa-ungdomar men att det inte gick att genomföra ur ett säkerhetsperspektiv.

”Vi hade helt enkelt inte hunnit göra ett ordentligt förarbete innan vi annonserade om detta, bland annat saknades en ordentlig uppdragsbeskrivning. Tiden räckte helt enkelt inte till för att göra det så bra som möjligt för både medarbetare och ungdomar. I år ser vi istället över om vi kan utöka antalet feriejobb och erbjuda dessa istället.
Nu är detta förarbete påbörjat, vi har kommit långt och vi ser fram emot att erbjuda dessa slags tjänster nästa år!” skriver kommunen.

Birgitta Ohlsson i Vilhelmina garanterar dock att Epa-ungdomarna inte ska göra något vårdjobb och att bilarna har kontrollerats.

Det här är en A-traktor

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.

  • A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.
  • För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.
  • Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.
  • Fordonet ska vara utrustat med en så kallad LGF-skylt baktill, som talar om att traktorn är ett långsamtgående fordon.
  • Alla A-traktorer ska besiktas. När en bil byggs om till A-traktor ska den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas innan den tas i trafik. Därefter ska den regelbundet genomgå kontrollbesiktningar. Frågor om hur du bör bygga din A-traktor eller vad som kan godkännas i registreringsbesiktningen besvaras direkt av besiktningsföretagen.

Källa: Transportstyrelsen

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas