Flera kommuner har redan språkkrav inom äldreomsorgen
Foto: Getty Images
Nyheter | språkkrav

Flera kommuner har redan språkkrav inom äldreomsorgen

Språktester för personal inom äldreomsorgen är infört i sju procent av Sveriges kommuner. En siffra som kommer att stiga. Det visar en granskning som Kommunalarbetaren har gjort. Se längre ned också över vilka kommuner det gäller.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-16

Språkkunskaperna bland personal inom äldreomsorgen är i högsta grad en aktuell fråga. Före sommaren fick Socialstyrelsen i uppdrag av den socialdemokratiska regeringen att se över möjligheten till att genomföra språktester och i Tidöavtalet som den nuvarande regeringen tillsammans med SD tagit fram efter valet framgår det att språkkrav ska utredas.

Kommunalarbetarens enkät visar att sju procent av kommunerna redan har gjort det och att sex procent har beslutat om det men ännu inte påbörjat testerna. Så många som 25 procent svarar att testerna har varit uppe till diskussion i deras kommun.

LO-TCO Rättsskydd menar dock att testerna kan strida mot lagen.

– Rent formellt skulle ett språkkrav definitivt kunna strida mot diskrimineringslagstiftningen. Ett allmänt krav på svenskkunskaper verkar kanske neutralt, men alla kommer inte att kunna klara det på grund av sin bakgrund, i det här fallet den etniska bakgrunden, säger förbundsjuristen Henric Ask till Kommunalarbetaren.

Försvarar testerna

Katrineholm är en av kommunerna som har infört språktester. Där försvarar det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Söderberg beslutet och han tror att ännu fler kommer att följa efter.

– Vi har resonerat så att eftersom alla får genomgå språktestet så är det inte någon särskild grupp som pekas ut. Det handlar inte bara om dem som kommer från andra länder. Det är ett av kvalitetskraven på att man arbetar inom verksamheten: att man behärskar språket på en sådan nivå att det går att kommunicera och att man förstår skriftliga och muntliga direktiv och rutiner, säger han till Kommunalarbetaren.

79 procent av kommunerna svarade på Kommunalarbetarens enkät.

Kommunerna som har infört språktester

Gällivare
Skellefteå
Örnsköldsvik
Sandviken
Hofors
Filipstad
Hällefors
Sigtuna
Håbo
Upplands Väsby
Lidingö
Oxelösund
Katrineholm
Kungälv
Ronneby
Svalöv
Malmö

Kommunerna som är på väg att införa språktester

Sollefteå
Sundsvall
Värmdö
Borlänge
Kungsbacka
Jönköping
Hässleholm

Kommuner som infört eller är på väg att införa språktester på något av områdena äldreomsorg, barnomsorg, personlig assistans, LSS, funktionshinder och inom socialpsykiatrin.

Källa: KA:s enkät till landets personalchefer. 79 procent av kommunerna har svarat.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas