Europas seniorer: Dags för FN ta en äldrekonvention
AGE-presidenten Marjan Sedmak, nöjd med veckans historiska beslut. Foto Jan Arleij
Nyheter | Rättigheter

Europas seniorer: Dags för FN ta en äldrekonvention

FN bör anta en konvention för äldre. Europas samlade seniororganisationer ställde sig bakom uppmaningen på sitt årsmöte i Bryssel i veckan.

Jan Arleij
Publicerad 2016-11-18

Över hundra europeiska äldreorganisationer, bland dem SPF Seniorerna, PRO och SKPF, samverkar under namnet AGE med säte i Bryssel.

Paraplyorganisationen, som representerar omkring 40 miljoner seniorer i Europa, beslutade på sitt årsmöte i torsdags (17/11) att anta en vision om hur de mänskliga rättigheterna bättre ska omfatta också världens äldre medborgare.

– En sådan äldrekonvention skulle ge större tyngd åt våra krav på att äldre faktiskt är lika mycket värda som alla andra, säger Marjan Sedmak, president för AGE till Senioren.

– En konvention skulle också ge större allmän uppmärksamhet åt de strukturella och kulturella barriärer som hindrar äldre från att åtnjuta sina rättigheter fullt ut.

Sju principer

AGE tog på sitt årsmöte beslut om huvuddragen i ett sju-punktsprogram för att förstärka äldres tillgång till de mänskliga rättigheterna.

I den punkt som ställer krav på en äldrekonvention står att en sådan också skulle öka äldres egen medvetenhet om vilka grundläggande rättigheter de faktiskt har.

– Tyngden i en FN-konvention skulle också stärka seniorer som rättighetsbärare och stödja dem i att kämpa mot stereotyper och fördomar, säger Marjan Sedmak.

Röstade för

SPF Seniorerna representerar nationen Sverige i AGE som organiserar representanter för samtliga EU-länder.

På plats i Bryssel var SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman som denna gång ersatte SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.

– SPF Seniorerna står bakom kravet på en äldrekonvention, säger Martin Engman. Den skulle förtydliga seniorers mänskliga rättigheter och öka medvetenheten om dem.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-11-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas