Extra klockringning i landets domkyrkor på nyårsafton
Uppsala domkyrka. Foto: Jan Sandred
Nyheter | klockringning

Extra klockringning i landets domkyrkor på nyårsafton

På nyårsafton blir det en särskild klockringning i landets domkyrkor för att hedra dem som dött under detta pandemiår.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-28

– Det är ett exceptionellt år som går mot sitt slut. Alla världens länder har påverkats av coronapandemin. Tydligare än annars har vi sett att vi, trots allt som skiljer oss åt, är en enda mänsklighet som lever under samma himmel, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Från Luleå i norr till Lund i söder kommer samtliga 13 domkyrkor att ringa på nyårsafton i tio minuter med start kl. 18.00.

Det är normalt att vid ett årsskifte minnas dem som avlidit under året. Detta år har varit speciellt eftersom många har dött utan att kunna ta avsked av närstående och många begravningar och minnesstunder har inte varit som vanligt på grund av alla restriktioner.

Ringer som vanligt in det nya året vid midnatt

– Kampen mot viruset och dess mutationer kommer att fortsätta även under 2021 och kräva uthållighet och mod. Samtidigt finns ett befogat hopp att vacciner ska påskynda processen mot allt lindrigare restriktioner. Det finns skäl att särskilt uppmärksamma det förestående årsskiftet. På tröskeln till det nya året kommer därför samtliga domkyrkors klockor att ringa för att minnas dem som lämnat oss under året som gått, och för att samla våra tankar och känslor kring det som förenar oss som människor, säger ärkebiskopen.

I Uppsala domkyrka kommer Sveriges största kyrkklocka, Storan, att ringa mellan klockan 18.00 och 18.10 på nyårsafton. Även andra kyrkors klockor runt om i landet kan komma att ansluta till domkyrkornas klockringning.

Sedan kommer domkyrkornas klockor som vanligt att vid midnatt ringa in det nya året.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas