Extra pengar om du väljer att jobba efter 65
Nyheter | Jobba
Foto: Colourbox

Extra pengar om du väljer att jobba efter 65

Halmstads kommun vill locka anställda att jobba kvar efter 65 med en premie på 75 000 kronor extra om året för den som väljer att jobba heltid efter 65. Förslaget är nu på remiss.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-06

En åldrande befolkning med färre i arbetsför ålder gör att Halmstad kommun står inför stora rekryteringar. Nu vill man uppmuntra anställda att stanna kvar på jobbet även efter 65. Förslaget är att den som jobbar heltid efter 65 ska få en premie på 75 000 kronor om året, medan den som jobbar halvtid får halva summan.

Rekryteringskostnader

”Den faktiska pensionsåldern är i dag 64,5 år. I utredningen som är kopplad till förslaget om premiemodellen beskrivs att om fler medarbetare än i dag arbetar längre så minskar både kommunens rekryteringsbehov samt kostnader för rekrytering väsentligt”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

På remiss

Kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott har nu skickat förslaget vidare till samtliga nämnder och bolagsstyrelser i kommunen.

Viktig resurs

– Jag är mycket glad över att se detta förslag som jag som ordförande initierade och gav uppdrag kring. Vi måste motverka normen om pensionsålder på 65 år, många vill vara aktiva på arbetsmarknaden långt efter det. Det ska vi premiera. Att stimulera äldre medarbetare till ett längre arbetsliv ger signaler om att äldre är en viktig resurs, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott.

Inte till facket

(S) i kommunen motsätter sig inte förslaget, men vill att konsekvenserna ska utredas.

– Dessutom tyckte vi att remissen även skulle gå till de fackliga organisationerna, vilket inte nu blev fallet, säger Krissi Johansson (S), andre vice ordförande i personal- och ledningsutskottet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas