Nyheter

Få pensionärer har för stora skulder

Pensionärer har låg risk att överskuldsätta sig, menar Kronofogdemyndigheten som undersökt saken.

Publicerad 2013-01-09

– Vi kan inte se att gruppen löper någon omedelbar risk för överskuldsättning. Pensionärer förekommer i mindre utsträckning hos Kronofogden än andra åldersgrupper, säger Lena Bäcker, verksamhetschef på Kronofogden.

Hos personer som snart går i pension, 55-65 år, är det 3,9 procent som har skulder hos kronofogden. Hos 66+ är det färre, 1,9 procent. Och de flesta av dessa fick sin första skuld innan de fyllt 60 år.

– Vi har under en tid fått signaler från omvärlden om att pensionärsgruppen skulle vara extra utsatt för överskuldsättning. Därför var frågan viktig att undersöka närmare. Men vi kan alltså inte se några tendenser till att pensionärer är en särskild riskgrupp för överskuldsättning, säger Lena Bäcker.

Tvärtom visar undersökningen att det är få blivande pensionärer som har krediter och lån. Och många sparar för oförutsedda utgifter.

Att andelen överskuldsatta bland pensionärerna fortfarande är förhållandevis låg betyder dock inte att den inte ökar. Kronofogden har själv tidigare slagit larm om att skuldsättningen bland pensionärer hos kronofogden ökat med 4 procent sedan 2003, detta samtidigt som överskuldsättningen hos övriga befolkningen minskat.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas