Fallet Arne Gavelin till Högsta domstolen
Arne Gavelin från Örnsköldsvik. Foto: Centrum för rättvisa
Nyheter | Princip

Fallet Arne Gavelin till Högsta domstolen

Hovrätten har för första gången prövat statens ansvar när en domstol felaktigt satt en enskild under förvaltarskap.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-18

I en dom som kom på onsdagen (17/1) understryker hovrätten allvaret av den rättighetsöverträdelse som Arne Gavelin utsatts för.

Domen väntas också bli vägledande för andra fall.

– Förvaltarskapet kändes som en livstidsdom. Jag hade förlorat alla mina rättigheter och ställts utanför samhället, säger Arne Gavelin i en kommentar.

– Det hela har varit oerhört förödmjukande. Det känns som en upprättelse att även hovrätten nu slagit fast att det var fel.

Började 2018

Bakgrunden är följande:

Det var i december 2018 som den då 80-årige Arne Gavelin plötsligt inte kunde ta ut pengar från bankomaten. Hans kort och konton hade spärrats.

Först efter en dryg vecka utan pengar fick han ett brev från Ångermanlands tingsrätt.

Av brevet framgick att tingsrätten hade förordnat en förvaltare för Arne Gavelin – en för honom helt okänd person som befann sig i Västerås, 50 mil bort.

Ingen utredning

Det hade skett utan att han fått någon information och utan att det fanns någon medicinsk utredning som bedömde hans behov av förvaltare.

När en utförlig medicinsk utredning gjordes ett år senare visade det sig att Arne Gavelin aldrig haft något behov av förvaltare.

Domstolen tvingades att riva upp sitt tidigare beslut om förvaltarskap.
Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde Arne Gavelin staten och begärde skadestånd för bristerna i domstolens handläggning och för att han felaktigt ställts under förvaltarskap under cirka ett års tid.

Kommer överklaga

– Den här är en bra dom som ger upprättelse åt Arne Gavelin och inskärper vikten av att förvaltarskapsärenden måste prövas på ett noggrant och rättssäkert sätt, säger Natalie Staff, jurist på Centrum för rättvisa som tillsammans med juristen Alexander Ottosson företräder Arne Gavelin.

Nathalie Staff.

Att sätta någon under förvaltarskap är bland det mest ingripande staten kan utsätta sina medborgare för, poängterar Natalie Staff.

– Men skadeståndet är fortfarande för lågt och motsvarar inte överträdelsens allvar. Vi kommer därför att överklaga till Högsta domstolen.

Vann i tingsrätten

I sin dom från april 2022 kom Stockholms tingsrätt fram till att Arne Gavelins rätt till privatliv enligt Europakonventionen hade överträtts och att staten skulle ge skadestånd till Arne Gavelin på 72 994 kronor, varav 60 000 kronor avsåg ersättning för kränkning.

Domen överklagades till hovrätten eftersom Arne Gavelin ansåg att beloppet var ett alldeles för lågt skadestånd för en sådan allvarlig överträdelse som han utsatts för.

Även det skadestånd på 92 994 kronor, varav 80 000 kronor avser ersättning för kränkning, som nu har dömts ut av Svea hovrätt anser alltså Arne Gavelin är för lågt.

Principiellt intresse

– Det här är första gången som statens ansvar för felaktiga förvaltarskap prövas i domstol, säger Natalie Staff.

– Det finns ett stort behov av vägledning kring hur allvaret av en sådan överträdelse ska värderas. Därför är det viktigt att målet prövas av Högsta domstolen.

Svea Hovrätt har sagt sitt.

Gavelins protest hjälpte inte

Överförmyndarnämnden i Örnsköldsviks kommun ansökte om förvaltarskap för Arne Gavelin efter att tre privatpersoner i hans omgivning hade inkommit med uppgifter som nämnden ansåg var oroande.

– Överförmyndaren drog slutsatsen att Arne Gavelin brådskande behövde hjälp med vårdplanering och korttidsboende, trots att han motsatte sig det. På den grunden ansökte överförmyndaren om ett interimistiskt förvaltarskap för Arne Gavelin, utan hans vetskap, säger Natalie Staff till Senioren.

– Om Arne Gavelin hade fått komma till tals hade det tidigt stått klart att han inte behövde någon hjälp och att flera av de uppgifter som framkommit från de privatpersoner som kontaktat Överförmyndarnämnden var direkt felaktiga.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-01-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas